• Casa Albă: Israelul desfășoară în prezent o activitate limitată în Liban.
  • Administrația israeliană a notificat SUA că această invazie la sol va exista.
  • IDF a declarat „zonă militară închisă” în mai multe comunități de-a lungul graniței Israel-Liban.
  • „Al treilea război a început oficial între Liban și Israel“, scrie presa din Israel.

Casa Albă spune că vede operațiunea terestră a Israelului în sudul Libanului ca fiind în conformitate cu dreptul țării de a se apăra împotriva amenințărilor din partea grupărilor teroriste.

„Înțelegem că israelienii vor desfășura operațiuni limitate pentru a distruge infrastructura Hezbollah care ar putea fi folosită pentru a amenința cetățenii israelieni. Acest lucru este în conformitate cu dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii și de a întoarce în siguranță civilii la casele lor”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate la sfârșitul zilei de luni.

„Susținem dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah și a tuturor grupurilor teroriste susținute de Iran”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

„Știm că depășirea misiunii poate fi un risc și vom continua să discutăm despre asta cu israelienii”.

UPDATE 6:20

Ministrul britanic de externe, David Lammy, și secretarul de stat american, Antony Blinken, au reiterat apelurile pentru încetarea focului în contextul escaladării conflictului dintre Israel și Liban, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc luni seara.

Cei doi „au discutat despre necesitatea de a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu și despre importanța eforturilor diplomatice în curs de desfășurare pentru stabilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

De asemenea, ei au vorbit despre „eforturile lor comune” de a rezolva conflictul din Gaza și de a aduce acasă ostaticii israelieni Hamas, a adăugat el.

Anterior, Miller a reiterat, de asemenea, că SUA continuă să sprijine propunerea de încetare a focului pentru 21 de zile prezentată de 12 aliați săptămâna trecută.

UPDATE 6:13

Un atac israelian a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte câteva la o școală care adăpostește palestinieni strămutați în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat marți dimineață Apărarea Civilă din enclavă, citată de CNN.

UPDATE 5:23

Un vehicul aerian fără pilot (UAV) a fost interceptat „deasupra Mării Mediterane la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului” în cursul nopții, a declarat armata israeliană.

Armata israeliană nu a furnizat o locație exactă pentru interceptare și nici nu a dat detalii cu privire la direcția din care UAV-ul a trecut în Israel.

UPDATE 4:30

Safaa Ahmed, o cunoscută prezentatoare de televiziune siriană, a fost ucisă alături de alte două persoane într-un atac israelian nocturn asupra Damascului, a raportat agenția de știri de stat siriană SANA.

„Autoritatea Generală pentru Radio și Televiziune anunță moartea prezentatoarei Safaa Ahmed ca martir în urma agresiunii israeliene perfide asupra capitalei Damasc”.

Ministerul sirian al Apărării a declarat că armata israeliană a vizat Damascul cu drone și avioane în jurul orei locale 2 a.m. din „direcția Golan Heights.”

UPDATE 4:30

IDF: Sirenele au pornit în Metula, nordul Israelului

UPDATE 4:10

Potrivit rapoartelor din presa libaneză, un atac aerian israelian a avut loc în ceea ce pare a fi un asasinat țintit asupra taberei de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh din sudul Libanului, în apropierea orașului Sidon

Sunt raportate zeci de victime, în timp ce înregistrările video publicate de localnici arată mulțimi care urmăresc mașinile de ambulanță în afara taberei.