• Stellantis revizuiește estimările financiare și anticipează cheltuieli între 5 și 10 miliarde de euro.
  • Acţiunile Stellantis scad cu 13%, iar cele ale Aston Martin cu 24%, în prima parte a zilei de 30 septembrie.
  • Ambele companii sunt sub presiune din cauza costurilor în creștere și a provocărilor economice globale.

Acţiunile Stellantis şi Aston Martin înregistrează scăderi semnificative în 30 septembrie 2024. Posibila cauză? Cei doi producători auto europeni emit avertismente cu privire la scăderea profiturilor, în contextul intensificării concurenţei din partea rivalilor chinezi, ale căror mașini sunt mai ieftine, scrie Financial Times.

Care este situația actuală a companiilor?

Stellantis, unul dintre cei mai mari producători auto din lume, renunță la așteptările anterioare legate de un flux de numerar liber pozitiv pentru acest an. Compania estimează acum cheltuieli între 5 și 10 miliarde de euro, o revizuire drastică care reflectă provocările actuale din industrie. Situație este influențată de creșterea costurilor materiilor prime și de problemele legate de lanțul de aprovizionare. Compania anunță că marja de profit operaţional ajustată se va situa între 5,5% şi 7,0% în 2024, în principal din cauza deciziei de a accelera ajustarea stocurilor în Statele Unite.

În acest scop, Stellantis va diminua livrările către America de Nord cu peste 200.000 de unităţi în a doua jumătate a anului, dublu faţă de estimările anterioare. Compania va oferi stimulente pentru vânzarea modelelor din 2024 şi va investi în îmbunătăţirea productivităţii. În august, Stellantis anunță că va concedia circa 2.450 de angajaţi de la uzina sa de asamblare din apropiere de Detroit, pe măsură ce va înceta producţia camionului Ram 1500 Classic.

Titlurile zilei

CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?
META BATE PALMA CU HOLLYWOOD
ISĂRESCU RENUNȚĂ LA POLITICA MONETARĂ
WINDOWS INTEGREAZĂ CHATGPT
VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC

Aston Martin este într-o poziție similară, cu vânzări în scădere care afectează stabilitatea financiară a companiei. Aston Martin se confruntă cu o concurență acerbă pe piața automobilelor de lux, iar costurile în creștere complică și mai mult situația. Managementul companiei lucrează la strategii pentru a îmbunătăți performanța, dar provocările sunt considerabile.

Atât Stellantis cât și Aston Martin sunt într-un moment critic, unde costurile explozive au un impact direct asupra viabilității lor financiare. Într-un climat economic tot mai provocator, ambele companii trebuie să găsească soluții inovatoare pentru a naviga prin aceste dificultăți și a-și asigura un viitor sustenabil pe piața auto globală.