• Un turist din România plătește, în medie, 434 lei pe noapte pentru cazare, cu o creștere de 5,7% față de anul anterior.
  • Prețurile mai mari sunt influențate de București, unde tariful mediu ajunge la 496 lei, în creștere cu 6,2%.
  • Gradul mediu de ocupare a hotelurilor scade la 60,8% la nivel național, în timp ce Bucureștiul înregistrează o creștere de 3,2%.

Un turist care se cazează la un hotel în România plăteşte, în medie, 434 lei pentru o noapte de cazar. În creştere cu 5,7% faţă de anul anterior, potrivit infor­maţiilor CoStar, un furnizor global de date şi analize în domeniul imobiliar.

Costurile de cazare sunt trase în sus de Bucureşti, unde există cele mai multe cazări de patru şi cinci stele, cu tarife mai mari faţă de alte tipuri de cazări. Preţul mediu plătit de un turist care se cazea­ză în Bucureşti este de circa 496 lei, în creştere cu 6,2% faţă de anul anterior. Bucureştiul este însă o destinaţie pentru turismul de business, multe dintre hotelurile din Capitală au oaspeţi din acest segment.

Preţurile pentru serviciile turistice au crescut nu doar în România, ci în toată Europa. Totuşi, preţurile mai mari sunt plătite, în mare parte tot de români, nu de străini, cum se întâmplă în alte ţări. Altfel spus, turismul românesc se bazează în principal pe piaţa locală formată tot din români, în lipsa turiştilor străini.

Titlurile zilei

ȚARA RĂMÂNE REZISTENTĂ
ALEX MILCEV: CRED CĂ TVA-UL VA CREŞTE ÎN 2025
AZI ÎNCEPE LIBFEST 2024
BCR LANSEAZĂ GEORGE BILLS
ROMÂNIA E PE LOCUL 9 LA PROTEJAREA NATURII
CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?

În timp ce preţurile au crescut, cererea a mers în jos. În perioada analizată, ianuarie – august 2024, gradul mediu de ocupare a fost de 60,8% la nivel naţional, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mai arată datele CoStar.

Anul trecut, peste 13,6 milioane de turişti au fost înregistraţi în cazările locale

Ca tendinţă, creşterea preţurilor a dus la un număr mai mic de turişti la nivel naţional. Totuşi, Bucureştiul a câştigat turişti, având un grad de ocupare în creştere cu 3,2%. Cluj-Napoca şi Timişoara, alte două centre impor­tante de business, care atrag turişti, în principal, veniţi în scopuri de business, au avut scăderi. În timp ce Cluj a avut o scădere de 2,9% a gradului mediu de ocupare din hote­luri, Timişoara a înregistrat un minus de 14% a gradului de ocupare din hoteluri, faţă de 2023, când oraşul de pe Bega a fost Capitala Europeană a Culturii, care a crescut cererea turistică.

Anul trecut, peste 13,6 milioane de turişti au fost înregistraţi în cazările locale, în creştere uşoară faţă de 2019, când au fost 13,3 milioane de turişti, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cel mai vizitat oraş a fost Bucureştiul, care a primit 1,8 milioane de turişti. Doar 2,1 milioane de turişti străini s-au cazat în unităţile de cazare din România în 2023. Spre comparaţie, în 2019, au fost 2,6 milioane de străini.