- Piața locală de medicamente atinge o valoare totală de 7,3 miliarde de euro, din care 5,3 miliarde provin din medicamentele cu prescripție.
- Consumul de medicamente administrate prin spital scade cu 14% comparativ cu anul anterior.
- Previziunile indică o creștere a consumului de medicamente în România cu 9%, dar aceasta este mai mică decât creșterile anterioare.
Valoarea pieței locale de medicamente ajunge la 7,3 miliarde euro. 5,3 miliarde generate de medicamente cu prescripție și 1,9 miliarde de OTC-uri, potrivit Alexandrei Bosco, General Manager IQVIA. Piața medicamentelor cu prescripție crește în special din cauza majorării prețurilor, nu din cauza consumului. În spitale, consumul scade cu 14%, comparativ cu 2023.
Advertisment
Previziunile arată o creștere de 9% a consumului de medicamente în România, a doua ca mărime din Europa Centrală și de Est. Totuși, această categorie de încetinire față de anii anteriori, când creșterile depășesc 10%. Creșterea consumului de medicamente cu prescripție se datorează ajustărilor la inflație, care permit companiilor să aducă în continuare medic.
Ponderea medicamentelor generice și biosimilare în România este de 22%, mai mică decât în alte țări din regiune. Prezența lor este esențială, pot avea acces la tratament și susțin bugetele limitate. În prezent, consumatorii cheltuiesc în medie 94,4 lei pe o rețetă. Față de 93,5 lei în 2023, cumpărând în medie două produse cu prescripție și un produs OTC.
Titlurile zilei
Farmaciile rămân relativ constante ca număr, crescând cu doar 1,8%. Totuși, ele gestionează o creștere de 14% în valoare vânzărilor, în special lanțurile farmaceutice care are aproape 50% din retail și 30% din numărul total de farmacii. Este important ca autoritățile să susțină accesul la medicamente generice și inovatoare, iar companiile farmaceutice să fie flexibile într-o piață provocatoare.