• România dispune acum de resurse financiare considerabile, dar nu există oportunități de investiții.
  • Guvernul Ciolacu majorează deficitul bugetar și se împrumută constant pentru a acoperi cheltuielile.
  • Antreprenorii preferă să-și păstreze banii la bancă sau să investească în afaceri externe din cauza incertitudinii economice interne.

După căderea comunismului în anii ’90 și apariția capitalismului, România se deschide către nou lume. La acea vreme, România are oportunități, dar nu sunt bani. Acum, România dispune de resurse financiare considerabile, dar nu există oportunități de investiții. Guvernul și administrația publică stau pe banii din PNRR și nu folosesc, scrie ZF.

Industria românească, cea mai importantă ramură economică, scade constant de 2-3 ani. Guvernul PSD-PNL, aflat la putere de 4 ani, abia acum propune un plan de relansare a industriei de 2,5 miliarde de euro. Acest plan riscă să fie ignorat după alegeri, sub pretextul lipsei de fonduri. Programele cu banii din PNRR și fondurile europene sunt întârziate din cauza birocrației excesive.

Amenințarea cu majorarea taxelor și impozitelor determină mulți antreprenori și companii care nu investesc sau să angajeze, din incertitudinea viitorului. Cheltuielile bugetare cresc semnificativ: salariile bugetarilor au crescut cu 24%, iar pensiile cu 25%. Guvernul Ciolacu majorează deficitul bugetar și se împrumută cu 5 miliarde de euro de pe piața internațională pentru a acoperi cheltuielile. Dobânzile mari de 6-7% omoară oportunități de investiții. Investitorii preferă să împrumute statul decât să riște în afaceri cu randamente mai mici.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

De exemplu, Romeo Pomponiu investește 325 de milioane de lei în titluri de stat cu o dobândă de 7% pe an. În timp ce statutul câștigă teren, antreprenorii preferă să-și păstreze banii la bancă sau să investească în afaceri externe. Frații Pavăl de la Dedeman aleg acum să cumpere proprietăți în afara României.