• Republica Cehă și Polonia sunt afectate de cele mai grave inundații din ultimele două decenii, cu pagube estimate la aproximativ 10 miliarde de dolari.
  • Deficitul bugetar al Cehiei va depăși ținta stabilită din cauza pagubelor cauzate de inundații.
  • Polonia, România și Ungaria se confruntă cu deficite financiare prelungite, agravate de impactul inundațiilor recente.

Planurile de reducere a deficitelor din mai multe țări intră la apă după ultimele inundații. De exemplu, Republica Cehă era pe cale să devină prima țară din regiune de la COVID-19 care își scade deficitul bugetar sub 3%, plafonul din PIB stabilit de normele Uniunii Europene. Ce să vezi, nu mai poate.
Acum, ei și polonezii calculează costul celor mai grave inundații care au lovit regiunea în cel puțin două decenii. Pe baza estimărilor oficialilor locali, daunele din infrastructură ar putea ajunge la circa 10 miliarde de dolari numai în aceste două țări, scrie Reuters.

Ministrul de Finanțe al Poloniei spune că cele 5,6 miliarde de dolari alocate din fondurile UE vor acoperi unele, dar nu toate costurile pentru recuperarea după inundații.
Cât despre România, care suferă în fiecare an? Nicolae Ciucă spune că România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii. De ce Ciucă? Premierul în funcție, Marcel Ciolacu, nu a participat la întâlnirea cu Ursula von der Leyen în care trebuia să discute situația. Noroc că mai sunt memele cu Ciucă și Ciolacu la inundații, altfel nu s-ar povesti. Oricum, la noi, deficitul tinde spre 7-8%. Ce mai e o inundație?

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE