• Reactorul 1 va fi repornit în 2028, iar Microsoft va achiziționa toată energia produsă de acesta.
  • Energia va fi folosită pentru a alimenta centrele de date Microsoft care susțin inteligența artificială.
  • Aceasta ar fi prima redeschidere a unei centrale nucleare închise din SUA.

Centrala americană Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din istoria SUA, se pregătește să se redeschidă, scrie BBC. Microsoft a semnat un acord pe 20 de ani pentru a cumpăra energie de la centrala nucleară care a fost închisă în 2019.

Este pentru prima dată când o centrală nucleară din SUA va fi redeschisă după ce a fost decommissionată.

Reactorul 1, singurul rămas funcțional după ce Reactorul 2 a fost distrus în cel mai grav accident nuclear din istoria Statelor Unite în 1979, va fi repornit în 2028, iar Microsoft va achiziționa toată energia produsă de acesta.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Acțiunile Constellation cresc cu peste 20%, după anunț

Constellation Energy, compania care deține centrala, va investi 1,6 miliarde de dolari pentru a o reporni. Aceasta va furniza energie curată pentru a susține centrele de date și infrastructura AI a Microsoft, în conformitate cu angajamentul companiei de a deveni negativă din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030.

„Centralele nucleare sunt singurele surse de energie care pot îndeplini în mod constant această promisiune”, spune Joe Dominguez, director executiv al Constellation.

Proiectul ar putea genera 3,400 de locuri de muncă directe și indirecte.

Se estimează că va adăuga peste 800 megawați de electricitate fără emisii de carbon la rețea.

Larry Ellison anunță ca Oracle va construi un data center

Larry Ellison, fondatorul Oracle, prevede o expansiune majoră a inteligenței artificiale estimată la 100 de miliarde de dolari, alimentată de energia nucleară.

Oracle vrea să construiască trei reactoare nucleare modulare pentru a susține un centru de date gigantic, cu o capacitate de peste un gigawatt, destinat să antreneze unele dintre cele mai mari modele A.I. din lume.

Amazon scoate pe piață un post de “Principal Nuclear Engineer”

Divizia de cloud computing a Amazon, a publicat recent un anunț de angajare pentru un post de “Principal Nuclear Engineer, Datacenter Engineering, Power Generation Solutions”.

Acest inginer nuclear principal va colabora cu parteneri externi pentru a influența designul unor centrale nucleare modulare (SMR) eficiente și sigure, necesare pentru alimentarea centrelor de date Amazon.

Această inițiativă vine după ce AWS a achiziționat un campus de centre de date lângă centrala nucleară Susquehanna din Pennsylvania, în martie 2024.