• Aproape 63% dintre investitorii bogați din Regatul Unit intenționează să părăsească țara din cauza modificărilor fiscale propuse.
  • Regimul non-dom permite persoanelor să evite impozitele timp de până la 15 ani, dar laburiștii propun abolirea acestuia.
  • Piața imobiliară din Marea Britanie suferă, cu o scădere a tranzacțiilor pe segmentul super-prime din Londra cu 22% în ultimele 12 luni.

Monaco, Italia, Elveția și Dubai caută să atragă super bogății din Regatul Unit înainte de modificarea fiscală propusă. Aproape 63% dintre investitorii bogați spun că vor părăsi Regatul Unit în următorii doi ani dacă guvernul laburist va elimina o concesie fiscală veche. De asemenea, 67% afirmă că nu ar fi venit în Marea Britanie dacă știa de modificarea fiscală, screi CNBC.

Regimul non-dom din Regatul Unit permite persoanelor care locuiesc în țară, dar au domiciliul în altă parte, să evite impozitul pe venit și câștiguri de capital timp de până la 15 ani. În 2023, aproximativ 74.000 de persoane beneficiază de acest statut, în creștere față de 68.900 anul trecut. Laburiștii propun abolirea acestui regim, ceea ce ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline pentru bugetul public.

Se estimează că Marea Britanie va pierde net 9.500 de persoane

Cercetarea Oxford Economics arată că modificări ar putea costa contribuabili 1 miliard de lire sterline până în 2030. Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain, avertizează că aceste modificări sunt periculoase și pot afecta veniturile pe termen lung. Propunerile actuale elimină conceptul de „domiciliu” și reduce perioada de neimpozitare a câștigurilor din străinătate de la 15 la patru ani.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Se estimează că Marea Britanie va pierde net 9.500 de persoane cu valoare netă ridicată în 2024, mai mult decât dublu față de anul trecut. Alte țări oferă scutiri fiscale atractive pentru cei bogați. Monaco, Malta și Gibraltar oferă impozite pe termen nedeterminat, iar Dubai nu percepe impozit pe venit sau câștiguri de capital. Italia și Grecia permit celor bogați să evite impozitele pe activele lor pentru o taxă anuală.Piața imobiliară din Marea Britanie suferă din cauza acestor schimbări. James Myers observă o creștere a activității de vânzări înaintea alegerilor laburiste, dar acum mulți bani scad prețurile solicitate pentru a vinde mai repede. Tranzacțiunile pe piața rezidențială super-prime din Londra au scăzut cu 22% în ultimele 12 luni.