• FED e așteptată să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de patru ani și vizează un soft landing, un lucru rar pentru economia SUA, arată Radu Puiu, analist XTB.
  • O reducere cu 50 de puncte de bază ar însemna să recunoască faptul că au greșit că nu au redus ratele în iulie.
  • De obicei, Rezervă Federală preferă să acționeze în mișcări de 25 de puncte de bază, deoarece aceste ajustări îi oferă mai mult timp pentru a studia efectul modificărilor politicii sale monetare precum și noile date macroeconomice.
  • Probabilitatea de piață prezentată de indicatorul FedWatch înclină în favoarea unei reduceri duble, cu 50 de puncte de bază (63%).

Ședința Rezervei Federale din această seară se anunță a fi unul dintre cele mai importante evenimente ale anului pentru piețele financiare. FED e așteptată să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată în mai mult de patru ani. Vizează un soft landing, un lucru rar pentru economia SUA, arată Radu Puiu, analist XTB.

Decizia este mai dificilă decât am putea crede, spune el. În timpul reuniunii există alte două puncte cheie pe care ar trebui să le subliniem. Primul este graficul cu puncte (dot plot). Previziunile trimestriale actualizate privind creșterea economică, ocuparea forței de muncă sau inflația reprezintă următorul punct cheie.

În ceea ce privește primul aspect, perspectivele membrilor FED vor arăta o mare schimbare față de proiecțiile din iunie, când niciun membru nu anticipa mai mult de două reduceri ale ratei în acest an. Numărul reducerilor de rate ar putea fi chiar mai important decât decizia de peste câteva ore.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Scenariul 1: reducerea ratei-cheie cu 50 de puncte de bază

Principalul risc al unei reduceri cu 50 de puncte de bază este că prețurile ar crește. FED va fi forțată să își modifice din nou politica monetară. Principala preocupare a piețelor este reprezentată de ultimele date raportate din piața muncii, care au arătat semne alarmante.

Rata șomajului a crescut de la 3,4% în aprilie 2023 la 4,3% în luna iulie a acestui an, ceea ce a provocat panică pe piețe, deoarece a declanșat un semnal de alarmă bine cunoscut, numit regula Sahm (rata medie a șomajului pentru ultimele trei luni depășește cu cel puțin 50 de puncte de bază cea mai mică medie trimestrială din ultimele douăsprezece luni).

Creșterea numărului de credite auto neperformante și de carduri de credit arată că dobânzile mai mari afectează consumul. Reducerea ratelor cu 0,5% ar ajuta în primul rând gospodăriile și întreprinderile cu niveluri ridicate de îndatorare. Dar ar afecta depozitele care ar înregistra randamente limitate.

Scenariul 2: este o reducere cu 25 de puncte de bază

De obicei, Rezerva Federală preferă să acționeze în mișcări de 25 de puncte de bază. Aceste ajustări îi oferă mai mult timp pentru a studia efectul modificărilor politicii sale monetare precum și noile date macroeconomice.

O reducere cu 0,5% ar însemna să recunoască faptul că au greșit că nu au redus ratele în iulie.

De asemenea, deși economia SUA a încetinit și piața muncii a slăbit, există puține semne că se află aproape de recesiune, subliniază analistul XTB România.

Pe piața imobiliară, cererile noi de ipotecă pentru cumpărarea unei locuințe, un indicator principal al activității de cumpărare a locuințelor, au început să crească din nou în ultimele săptămâni.

Veniturile companiilor au fost mai bune decât se așteptau. 80% dintre companiile din S&P 500 au raportat câștiguri pe acțiune peste așteptări. Asta în timp ce veniturile cresc cu două cifre, niveluri care nu au mai fost înregistrate din T1/2021.

În plus, nu trebuie să excludem aspectul politic. O reducere a ratei cu 25 de puncte ar putea evita acuzații din partea lui Donald Trump potrivit cărora Fed stimulează economia pentru a îmbunătăți perspectivele electorale ale Kamalei Harris. Este de presupus că membrii Fed ar prefera să stea cât mai departe de subiectul electoral din acest an, explică Radu Puiu.

Probabilitatea de piață prezentată de indicatorul FedWatch înclină în favoarea unei reduceri duble, cu 50 de puncte de bază (63%). Un scenariu al unei reduceri simple are o pondere de 37% din așteptări.