• În 18 septembrie, FED decide dacă scade dobânda-cheie cu 0,25-0,50%.
  • Banca Centrală a Braziliei își ține următoarea ședință politică tot marți și miercuri.
  • Săptămâna se încheie cu Banca Japoniei, urmărită îndeaproape de investitori, care va lua, posibil, a doua decizie de majorare a dobânzii-cheie de anul acesta, vineri.

Băncile și investitorii sunt cu ochii pe Rezerva Federală, care, în 18 septembrie, decide ce politică monetară abordează de acum. Consensul e ca FED să scadă, în sfârșit, dobânda-cheie cu 0,25-0,50%.

FED se alătură altor bănci centrale mari care au decis să înceapă ciclul de reduceri, cum ar fi Băncile Centrale din Canada sau UK.

41% dintre investitori anticipează o mișcare de jumătate de punct, conform CME Group.

Citește și

  • TikTok contestă în instanță o lege ce ar putea interzice aplicația în SUA
  • Start-up-ul edTech Youni atrage o finanțare de un milion de dolari
  • Un start-up românesc lansează aplicația ReversePET pentru reciclarea sticlelor din plastic
  • Titlurile zilei

    CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
    NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
    FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
    FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
    LOEWE FURĂ PRADA
    ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

    „Intrăm într-o fază de tăiere”, spune John Bilton, șef global pentru strategie de multi-active la JP Morgan Asset Management, pentru CNBC.

    Bilton crede într-o reducere de 25 de puncte de bază.

    „Avem toate ingredientele pentru începutul unui ciclu de tăiere destul de extins, dar unul care probabil nu este asociat cu o recesiune și aceasta este o configurație neobișnuită”, spune el.

    Părerile sunt împărțite.

    Unii economiști susțin o reducere de 50 de puncte de bază din partea FED și spun că s-a grăbit cu înăsprirea politicii monetare.

    Alții spun că mișcarea ar fi una foarte periculoasă pentru piețe și recomandă o reducere de 0,25%.

    „Probabil va fi o reducere de 0,25%, dar plăcea să vedem 0,50%”, spune David Volpe, director adjunct de investiții la Emerald Asset Management.

    „O reducere de 50 de puncte de bază ar fi mai mult sau mai puțin un mecanism de siguranță. Sunt șapte săptămâni între săptămâna asta și întâlnirea din noiembrie și multe se pot întâmpla în sens negativ. Deci, ar fi mai mult o metodă mai bună. Fed este puțin prinsă la colț. Ar fi bine să reducă dobânzile acum cu 50 de puncte și apoi să ia o decizie în termenii noiembrie și decembrie. Poate că atunci e momentul pentru o reducere de 25 de puncte de bază.”

    Ce alte bănci centrale preiau trendul FED săptămâna asta?

    În altă parte, Banca Centrală a Braziliei își ține următoarea ședință politică tot marți și miercuri.

    Pentru banca centrală a Braziliei, care a redus ratele dobânzilor de mai multe ori din iulie anul trecut, datele economice din trimestrul II mai puternice decât așteptările indică mai mult o creștere a dobânzilor în ședința de săptămâna asta.

    „Ne așteptăm ca Banco Central să majoreze rata Selic cu 25 pb săptămâna viitoare (la 10,75%) și să o aducă la 11,50% până la sfârșitul lui 2024”, spune Wilson Ferrarezi, economist la TS Lombard.

    „Nu pot fi excluse noi creșteri ale ratelor în 2025 și vor depinde de puterea activității interne în T4/24.”

    Banca Angliei, Norges Bank a Norvegiei și Reserve Bank din Africa de Sud iau deciziile de politică monetară joi.

    E puțin probabil ca Banca Angliei să umble joi la dobânda-cheie. Un sondaj Reuters, publicat vineri, arată că toți cei 65 de economiști chestionați se așteptau ca BOE să mențină ratele constante la 5%.

    Banca centrală a Marii Britanii a redus prima dată dobânda la începutul lunii august.

    Ruben Segura Cayuela, șeful de economie europeană la Bank of America crede că următoarea reducere a ratei BOE va avea loc în noiembrie.

    Cât despre Banca de Rezervă din Africa de Sud? Consensul e să reducă ratele dobânzilor joi, potrivit economiștilor chestionați de Reuters . Ar fi prima dată când o face de la pandemia de coronavirus, în urmă cu patru ani.

    Banca centrală norvegiană își menține rata dobânzii neschimbată la maximul din ultimii 16 ani, de 4,5% la mijlocul lunii august. Spunea la acea vreme că rata de politică monetară „va rămâne, probabil, la același nivel pentru un timp”.

    Săptămâna se încheie cu Banca Japoniei, urmărită îndeaproape de investitori, care va lua, posibil, a doua decizie de majorare a dobânzii-cheie de anul acesta, vineri.