• Probabilitatea de a pierde bani la bursă scade pe măsură ce investitorii extins orizontul de timp, ajung la 0% pentru investițiile pe 30 de ani.
  • Cristian Popa afirmă că tranzacțiile zilnice sunt mai riscante, sunt similare cu un joc de noroc, în timp ce investiții pe termen lung reduce riscul semnificativ.
  • Între 1927 și 2023, randamentul anualizat al indicelui S&P 500 a fost de 6%, iar cu includerea dividendelor, acesta creşte la aproape 10%.

Probabilitatea de a pierde bani la Bursa de Valori depinde în mare măsură de orizontul de timp în care sunt realizate investiţiile. Este mai ridicată atunci când investitorii tranzacţionează zilnic (46%) sau lunar (40%) şi mai scăzută dacă ter­menul este trimestrial (37%), anual (32%), la cinci ani (24%), la 10 ani (14%), la 20 de ani (4%) sau la 30 de ani (0), potrivit unor calcule realizate de Cristian Popa, CFA şi membru în consiliul de administraţie al BNR.

„Totul ţine de orizontul de timp. Dacă ne limităm activitatea la o singură zi, vorbim mai degrabă despre trading decât despre investiţii. În acest caz, şansele de câştig sau pierdere sunt similare cu aruncarea unei monede. Aproape un joc de noroc. Însă ce este interesant, şi ceea ce face ca investiţiile să aibă sens pe termen lung, este că pe măsură ce extindem orizontul, datele istorice ne arată că probabilitatea de a pierde bani tinde spre 0. Cum spune şi celebrul citat: «Time in the market beats timing the market»“, scrie Cristian Popa.

Datele prezentate în infografic se referă la indicele S&P 500 (nu include dividendele, comisioanele de tranzacţionare şi/sau impozitele). De exemplu, între 1927 şi 2023, randamentul anualizat al acestui indice a fost de aproape 6%. Dacă includem şi dividendele, randamentul total creşte la aproape 10%, deloc de neglijat.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE