• Reducerea ratelor dobânzilor avantajează sectoarele de lux, sectorul imobiliar, tehnologic și argintul.
  • Sectorul de lux beneficiază de stimulente monetare, și favorizează clienții cu avere mare.
  • Ratele scăzute încurajează investițiile în tehnologie și proiectele pe termen lung.

Piața ar putea cunoaște în următoarele luni până la 5 reuniuni consecutive cu reduceri ale ratelor și o reducere totală de două puncte procentuale, demersuri care se vor arăta profitabile pentru anumite sectoare importante, cum ar fi imobiliar sau tehnologic, subliniază analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.  

Rezerva Federală este așteptată să înceapă în septembrie programul de reducere a ratei dobânzii. Mișcarea va aduce schimbări semnificative pentru mai multe sectoare importante. Analiștii XTB au identificat principalele domenii care vor beneficia de aceste reduceri.

Sectorul de lux

Sectorul de lux este considerat rezistent la crize economice, deoarece publicul țintă, format din persoane bogate, este mai puțin afectat de astfel de dificultăți. Totuși, acest sector beneficiază în mod direct de ratele scăzute ale dobânzilor și de stimulentele monetare, deoarece acestea cresc averile celor bogați.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Reducerea dobânzilor prognozată pentru următoarele luni ar putea aduce rezultate financiare pozitive companiilor din acest sector în 2025, în ciuda provocărilor economice din China.

Sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar, în special cel rezidențial, beneficiază semnificativ de pe urma reducerilor ratelor dobânzilor. Achiziționarea unei locuințe implică adesea finanțare bancară, iar ratele dobânzilor joacă un rol crucial.

Ratele ridicate cresc costurile de finanțare și scad cererea, în timp ce ratele scăzute fac finanțarea mai accesibilă, iar acest lucru stimulează cererea. De asemenea, scăderea ratelor crește valoarea proprietăților, ceea ce influențează pozitiv prețurile pe piață.

Sectorul tehnologic

Unul dintre marii „prieteni” ai ratelor scăzute ale dobânzii este sectorul tehnologic.

Ratele scăzute ale dobânzii nu numai că majorează valoarea activelor (datorită unei rate de actualizare mai scăzute), ci încurajează investitorii să își asume mai multe riscuri în căutarea unor randamente pe care venitul fix nu le oferă. Atunci când ratele dobânzilor scad, o mare parte a pieței se îndreaptă către companiile tehnologice, explică analiștii XTB.

În plus, atunci când ratele dobânzilor scad și rentabilitatea veniturilor fixe este redusă, investitorii sunt mai dispuși să finanțeze proiecte pe termen lung în căutarea unor beneficii viitoare.

Argint

Cererea de argint a crescut semnificativ, stimulată de sectorul energiei regenerabile și panourile solare, care vor consuma 20% din argintul global. Reducerile dobânzilor favorizează consumul de argint, și susține producția de noi proiecte.

Argintul este materia primă care a arătat cea mai mare corelare negativă cu dolarul. Și se tranzacționează pozitiv, odată cu creșterea piețelor mondiale.

Investitorii apelează adesea la metalele prețioase pentru a-și proteja investițiile în perioade de incertitudine. Atunci când monedele tradiționale se confruntă cu provocări și riscuri, active precum aurul și argintul ies în evidență ca o rezervă de siguranță.