• Nouă italieni au fost arestați pentru vânzarea de jocuri și console retro contrafăcute.
  • Console și jocuri retro piratate, importate din China, au fost distruse.
  • Fenomenul retrogaming adună milioane de postări pe TikTok.

O rețea de trafic de jocuri video a fost anihilată de poliția din Italia, după ce au fost confiscate console și jocuri retro false în valoare de aproape 50 de milioane de euro, scrie BBC.

Versiuni noi ale jocurilor video și ale consolelor de jocuri populare în urmă cu zeci de ani au fost recent relansate în cadrul unui fenomen cunoscut sub numele de „retrogaming”.

Printre jocurile contrafăcute se aflau titluri populare din anii 1980 și 1990, inclusiv Mario Bros., Street Fighter și Star Wars.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

 Consolele piratate erau imitații ale dispozitivelor produse de Nintendo, Sega și Atari și nu respectau standardele stricte de siguranță.

Circa 12.000 de console care conțineau peste 47 de milioane de jocuri video piratate au fost confiscate de poliție, spune Alessandro Langella, șeful unității de criminalitate economică din cadrul poliției financiare din Torino.

Prada avea o valoare estimată la 47,5 milioane de euro (52,5 milioane de dolari), cifră care include valoarea consolelor și a sutelor de licențe pentru programele piratate.

Acestea erau „toate din China” și erau importate pentru a fi vândute în magazine specializate sau online, spune Langella.

Jocurile confiscate au fost distruse

Nouă cetățeni italieni au fost arestați și acuzați de comercializare de produse contrafăcute.

Dacă sunt găsiți vinovați, aceștia riscă până la opt ani de închisoare.

Pe TikTok, #retrogaming adună mai mult de 170 de milioane de postări.

@play.trendy The best portable console of all time🥹 #console #retrogaming #retroconsole #gamingontiktok #consolegaming #gameconsole #gameretro ♬ Take On Me – yourmusic4ever

Fenomenul „trece printr-o fază de mare popularitate și expansiune comercială”, a mai spus Langella.

Jocurile vechi și consolele la mâna a doua sunt la mare căutare, o consolă Super Nintendo funcțională cu jocuri, se vinde online la prețuri cuprinse între 131 de dolari și 360 de dolari, în funcție de stare.

În 2021, o copie sigilată a jocului video Super Mario 64 s-a vândut la licitație cu suma record de peste 1,5 milioane de dolari.