• Vicepreședinta Kamala Harris propune o taxă de 28% pe câștigurile de capital pe termen lung pentru orice gospodărie cu un venit anual de 1 milion de dolari sau mai mult.
  • Propunerea este mai mică decât rata de 39,6% propusă de președintele Joe Biden în bugetul său pentru exercițiul financiar 2025.
  • Propunerea lui Harris marchează o abatere notabilă de la agenda economică a lui Biden.

Kamala Harris, candidata democrată la președinție, prezintă un plan pentru a impozita câștigurile de capital la o rată de 28% pentru gospodăriile cu venituri de peste 1 milion de dolari pe an. Propunerea vine în contextul în care președintele Joe Biden a propus o rată de 39,6% în bugetul său pentru 2025.

Planul lui Harris reprezintă o schimbare semnificativă față de agenda economică a lui Biden, pe care ea a susținut-o până acum. Unii democrați, cum ar fi reprezentantul Ro Khanna din California, par a fi îngrijorați de impactul unei astfel de măsuri asupra creșterii startup-urilor.

„Vom impozita câștigurile de capital la o rată care să recompenseze investițiile în inovatorii, fondatorii și întreprinderile mici ale Americii”, declară Harris la un meeting din North Hampton, New Hampshire.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

În timp ce Harris încearcă să se poziționeze ca o apărătoare a clasei de mijloc, ea e criticată de rivalul său republican, fostul președinte Donald Trump, care e convins că economia va „intra în colaps” dacă ea va câștiga alegerile.

Ce strategie adoptă Harris?

Pentru a contracara aceste critici, Harris lansează mai multe propuneri care vin în ajutorul companiilor, inclusiv o deducere fiscală de 50.000 de dolari pentru cheltuielile de finanțare, de 10 ori mai mult decât nivelul actual. Ea speră astfel să se prezinte atât ca o susținătoare a mediului de afaceri, cât și ca o apărătoare împotriva exceselor corporatiste.

Deși unele elemente ale strategiei sale de presiune asupra companiilor au întâmpinat rezistență chiar și din rândul democraților, Harris rămâne hotărâtă să-și promoveze inițiativele economice în timpul dezbaterii cu Trump din 10 septembrie.