O navă cu vele a companiei TOWT
  • Nava de marfă cu vele de mari dimensiuni pleacă din Franța în august, cu destinația New York.
  • Încărcătura de 1000 de tone de coniac și șampanie are o amprentă de carbon de 10 ori mai mică decât un cargo standard.
  • Nava este a companiei franceză TOWT și arată potențialul navigației cu ajutorul vântului în transportul maritim.

Lumea navigației maritime intră într-o nouă eră, în care velele revin în prim-plan. Cea mai mare navă cu vele din lume pornește la drum pentru prima traversare transatlantică. Reiese că transportul maritim bazat pe energie regenerabilă este nu doar posibil, ci și profitabil.

Nava, comandată de compania franceză TOWT, pleacă dintr-un port din Franța la începutul lunii august, cu destinația New York. Încărcătura navei constă în 1000 de tone de coniac și șampanie, mărfuri care trebuie să fie la destinație până la sfârșitul lunii.

Nava are o amprentă de carbon redusă

Potrivit datelor, încărcătura are o amprentă de carbon de doar o zecime din cea a unui cargo standard. Asta dovedește potențialul navigației cu ajutorul vântului, în reducerea impactului transportului maritim asupra mediului.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Ideea folosirii vântului în transportul maritim nu este nouă. Timp de secole, oamenii au folosit velele pentru a traversa oceanele. Totuși, odată cu apariția motorului cu combustie internă, velele au fost abandonate în favoarea unei propulsii mai eficiente și mai rapide. Acum, pe măsură ce lumea trece prin provocări legate de schimbările climatice și dependența de combustibilii fosili, navigația cu ajutorul vântului revine în atenție ca o soluție viabilă și durabilă.

„De secole, știam că vântul este abundent în largul mării, și aveam hărțile pilot”, spune Guillaume Le Grand, CEO-ul companiei TOWT. Hărțile pilot arată direcția și viteza vântului în diferite zone ale oceanelor și ajută la planificarea rutelor optime pentru navele cu vele.