• Inflaţia anuală din Spania, scade la 2,4%, cel mai mic nivel din ultimul an.
  • Rata actuală este mai scăzută decât cea de 2,9% înregistrată în luna iulie.
  • Inflaţia naţională a fost de 2,2% în august, faţă de 2,8% în iulie, a precizat INE.

Inflaţia anuală din Spania, ajustată conform normelor UE, scade la 2,4%, cel mai mic nivel din ultimul an, datorită reducerii preţurilor la combustibili şi alimente, potrivit datelor preliminare publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INE), scrie Reuters.

Rata actuală este mai scăzută decât cea de 2,9% înregistrată în luna iulie şi sub estimarea de 2,5% aşteptată de analiştii intervievaţi de Reuters.

Factorii care au determinat scăderea inflației

Reducerea prețurilor la combustibili și energie, ca urmare a evoluțiilor favorabile pe piețele internaționale, contribuie la încetinirea ritmului de creștere a prețurilor.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile ale alimentelor proaspete şi energiei, a fost de 2,7% în termeni anuali, în scădere de la nivelul de 2,8% înregistrat în iulie, conform datelor INE.

Iar inflaţia naţională a fost de 2,2% în august, faţă de 2,8% în iulie, precizează INE.  

„Inflația spaniolă a înregistrat o nouă scădere în august și va atinge probabil ținta de 2% a BCE luna viitoare. Dar nu pentru mult timp. După ce au determinat o mare parte din scăderea creșterii prețurilor, efectele de bază ale energiei vor începe să acționeze în direcția opusă mai târziu în cursul anului. Prognozăm că inflația globală va crește treptat până la puțin sub 3% până la sfârșitul anului, împinsă în sus și de anularea reducerilor fiscale”, spune Ana Andrade, economist.

Banca Centrală Europeană (BCE) va monitoriza îndeaproape evoluțiile inflației din Spania și din zona euro în general, pentru a ajusta politica monetară în consecință.

Specialiștii anticipează că inflația din Spania va continua să scadă în următoarele luni, pe măsură ce efectele șocurilor anterioare se disipează și condițiile economice se stabilizează.