• România a demonstrat capacitatea de a alinia politicile și practicile sale la standardele OCDE.
  • Avizul arată angajamentul României de a promova un mediu concurențial sănătos, esențial pentru dezvoltarea economică.
  •  Comitetul pentru Concurență a evaluat activitatea autorității desfășurată în perioada 2018-2022.

România primește avizul formal în cadrul Comitetului pentru Concurență al Organizației pentru OCDE, după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu, anunță Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

Comitetul pentru Concurență a evaluat activitatea autorității desfășurată în perioada 2018-2022 și a confirmat voința și capacitatea României de a implementa instrumentele juridice, politicile și practicile Organizației în domeniul concurenței, așa cum sunt stabilite în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE.

Raportul de evaluare cuprinde o serie de recomandări pe termen lung referitoare la numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței pe criterii de competență și la stabilirea nivelului amenzilor în cadrul procedurii de recunoaștere a vinovăției. Urmează ca peste un an autoritatea să prezinte stadiul implementării acestora.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Consiliul Concurenței a beneficiat de sprijinul și expertiza MAE, pe tot parcursul acestui proces.

Ce înseamnă aderarea la OCDE?

Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru România, al treilea mare obiectiv strategic, după aderarea la NATO și UE. Din 2014, România are statutul de asociat în cadrul Comitetului pentru Concurență, după ce a fost observator încă din 2006, perioadă în care schimbul de bune practici a contribuit la protejarea și promovarea concurenței.

Avizul formal este un pas semnificativ în procesul de aderare a României la OCDE, care a început în 2022. Acesta permite României să beneficieze de expertiza și resursele OCDE pentru a îmbunătăți reglementările și politicile de concurență, și astfel contribuie la un climat de afaceri mai competitiv și mai transparent.

„Noi suntem familiarizați cu instrumentele și practicile OCDE, întrucât suntem membru asociat al Comitetului pentru Concurență de 10 ani. Cu toate acestea, procesul de evaluare a reprezentat o provocare importantă, deoarece a trebuit să demonstrăm că modul în care ne desfășurăm activitatea îndeplinește exigențele organizației internaționale. Faptul că am trecut acest test arată profesionalismul specialiștilor noștri. Raportul de evaluare cuprinde unele recomandări pe termen lung, dar acestea, în niciun caz, nu blochează sau îngreunează procesul de aderare a țării noastre la organizația internațională, ci ne vor permite să ne îmbunătățim activitatea”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.