• Luni, 5 august, indicele BET scădea cu 3,6%, în tandem cu indicii principali la nivel global.
  • După 12 sesiune, BET recuperează toată pierderea de luni, 5 august, și ajunge la 18.427 de puncte.
  • De 9 luni consecutive crește BET, care are un randament de 20 de procente în 2024.

BET închide a 5-a sesiune consecutivă pe plus și ajunge la cotația de dinainte de scăderea din 5 august. Atunci, indicele pierdea 3,6%, cea mai mare scădere din decembrie 2022.

Toate incertitudinile legate de Japonia, carry trade sau recesiune par că au dispărut. Iar asta se vede mai ales în piețe. Dacă luni, 5 august, panica era la cote maxime la nivel global, după nici 2 săptămâni, majoritatea piețelor și-au revenit.

5 procente în 12 ședințe, atât câștigă BET. Și este la o distanță de 2% de un nou all time high. După 9 luni consecutive pe plus, BET e aproape să închidă luna negativ. În august, indicele de referință de la BVB scade cu puțin peste un procent. E cotat la 18.427 de puncte. Și are o creștere de 20% în 2024.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Cât au cei mai mari investitori ai BVB din lichiditate?

Din fiecare 100 de lei tranzacţionaţi cu acţiuni în prima jumătate a anului, 6 lei au fost vânzări ale fondurilor de pensii private Pilon II şi 18 lei cumpărări. Fondurile au avut 24% din rulaj, arată o analiză ZF.

Fondurile P2 nu pot lua o expunere mai mare de 5% din activ pe un singur emitent. În cazul în care se întâmplă acest lucru fondurile au la dispoziţie 30 de zile lucrătoare pentru a corecta, altfel riscă sancţiuni şi chiar amenzi din partea ASF. Dacă investiţia este la o companie de stat atunci expunerea maximă admisă este de 10% din activ.

Maximele istorice atinse recent de companii precum OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au determinat ca fondurile de pensii private Pilon II să fie mai active la BVB, atât pe partea de vânzare – pentru cele care apropiau limita maximă de expunere de 5% din activ pe un singur emitent, cât şi cumpărare – cele care au suplimentat deţinerile.

Fondurile de pensii au ajuns la active de aproximativ 147 miliarde de lei la iulie 2024, în creştere de la 127 mld. lei de la finalul anului 2023. Circa 8,1 milioane de români sunt participanţi ai fondurilor de pensii.