• Numărul job-urilor noi create în SUA a fost supraestimat cu 818.000, în perioada martie 2023 – martie 2024.
  • Creșterea medie a locurilor de muncă a fost de 174.000 pe lună, în scădere față de 242.000, ceea ce indică o încetinire a creșterii economice.
  • În România, în T2/2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 34.500, în scădere cu 4.900 față de același trimestru al anului trecut.

Economia americană a creat cu 818.000 de locuri de muncă mai puțin decât estimările anterioare pentru perioada de 12 luni încheiată în martie 2024, conform unui raport al Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Raportul generează îngrijorări cu privire la sănătatea pieței muncii și a economiei în general, într-un moment în care ratele dobânzilor sunt la cele mai ridicate niveluri din ultimele două decenii.

Revizuirea anuală a datelor de angajare este o practică standard, menită să reflecte mai bine realitatea pieței muncii. Aceasta se bazează pe datele din Chestionarul Trimestrial al Ocupației și Salariilor (QCEW), care acoperă peste 95% din locurile de muncă din SUA. Deși revizuirile anterioare au fost de obicei minore, această ajustare de -0,5% este semnificativă și sugerează o tendință mai slabă a angajării.

Cele mai afectate sectoare sunt serviciile profesionale și industria ospitalității, cu cele mai mari scăderi de locuri de muncă. În contrast, industriile de transport și depozitare sunt cele care au oferit cele mai multe locuri de muncă. Deși rata șomajului crește la 4,3% în iulie, aceasta nu a fost influențată de revizuirea locurilor de muncă, deoarece rata șomajului este calculată pe baza unui alt tip de sondaj.

Titlurile zilei

ȚARA RĂMÂNE REZISTENTĂ
ALEX MILCEV: CRED CĂ TVA-UL VA CREŞTE ÎN 2025
AZI ÎNCEPE LIBFEST 2024
BCR LANSEAZĂ GEORGE BILLS
ROMÂNIA E PE LOCUL 9 LA PROTEJAREA NATURII
CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?

„Piața muncii pare mai slabă decât așteptările inițiale”, spune Jeffrey Roach, economist șef. „Investitorii ar trebui să se aștepte ca FED să pregătească piețele pentru o reducere la ședința din septembrie”.

Ce implicații sunt pentru politica monetară?

Datele revizuite sugerează o încetinire a creșterii economice, ceea ce ar putea influența deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale. Economiștii estimează că FED va reduce rata dobânzii-cheie la întâlnirea din 18 septembrie, pentru a stimula economia. Majoritatea investitorilor se așteaptă la o reducere a dobânzii cu 0,25%, potrivit CME Group.

Care este situația locurilor de muncă în România?

În T2/2024, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 34.500, în scădere cu 4.900 față de același trimestru al anului trecut, arată datele publicate de INS. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante sunt înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat sau activități culturale și recreative. Sectorul bugetar are circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante, dintre care 3.300 în administrația publică, 3.200 în sănătate și asistență socială, iar 900 de locuri vacante sunt în învățământ.