- 28% dintre americani caută un nou loc de muncă, cel mai ridicat procent din ultimul deceniu.
- Salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune îi motivează pe americani să caute alte job-uri.
- Stabilitatea pieței muncii poate fi afectată și se poate ajunge la fluctuații salariale, scrie NBC News.
Cel mai recent sondaj al Rezervei Federale de la New York arată că 28,4% dintre respondenți sunt în căutarea unui loc de muncă. Este cea mai mare valoare din martie 2014, în creștere față de 19,4% în urmă cu un an. Sondajul include atât persoanele care încă nu au job-uri, cât și cele angajate în prezent, dar care caută noi locuri.
Advertisment
Unul dintre principalele motive pentru care angajații caută noi oportunități este creșterea salariilor. Multe persoane consideră că actualele lor locuri de muncă nu le oferă compensațiile financiare pe care le merită. Majritatea dintre ei iau în considerare inflația și costurile crescute ale vieții. Angajații sunt din ce în ce mai conștienți de opțiunile disponibile pe piața muncii și de beneficiile pe care le pot obține de la angajatori competiționali.
Condițiile de muncă joacă și ele un rol crucial. Multe persoane vor un mediu de lucru flexibil, cu opțiuni de job remote sau un program echilibrat între viața profesională și cea personală. Tendința e accentuată de pandemia de COVID-19, care schimbă percepția asupra muncii și creează așteptări mai mari din partea angajaților, scrie NBC News.
Titlurile zilei
„Nu e ca și cum oamenii ar trebui să fie panicați. Nu este ca în 2008 sau Covid, dar, având în vedere echilibrul de riscuri al unei persoane obișnuite, probabil că acum este puțin mai mare”, spune Guy Berger, director de cercetare economică la Burning Glass Institute.
Cu ce impact vine asta asurpa pieței muncii?
Căutarea de job-uri vine cu un impact semnificativ asupra economiei.
În primul rând, poate duce la fluctuații salariale, pe măsură ce angajatorii încearcă să atragă talentele disponibile prin oferte mai atractive. O rată crescută a mobilității angajaților poate crea o instabilitate în piața muncii iar asta afectează planificarea pe termen lung a companiilor.
Așteptările de pierdere a locului de muncă ating și ele un record. Probabilitatea medie estimată de a rămâne șomer crește la 4,4%, în ceștere față de 3,9% în 2023 și cel mai înalt nivel înregistrat din 2014.
Creșterea numărului de americani care caută un nou loc de muncă reflectă o schimbare în așteptările angajaților și în condițiile economice actuale. Tendința arată nevoia de adaptare a angajatorilor și dorința angajaților de a-și îmbunătăți calitatea vieții.