• Hidroelectrica conduce clasamentul primelor 100 de companii după profitul net realizat în 2023, cu 6,3 miliarde lei, urmată de alte companii din energie.
  • Anul 2023 este un vârf pentru companiile din energie, deși în 2024 se estimează scăderi semnificative ale profitului net.
  • Dedeman, liderul companiilor antreprenoriale locale, obține un profit net de 1,5 miliarde lei în 2023.

Clasamentul primelor 100 de companii după profitul net realizat în 2023 include companiile din energie pe primele poziții. Acestea încheie anul cu profituri de miliarde de lei, conform datelor ZF bazate pe platforma Bridge to Information. În fruntea clasamentului se află și câteva companii din retail.

Clasamentul include doar companiile care au depus bilanțul financiar pentru 2023 până la 1 august.

Hidroelectrica conduce clasamentul cu un profit net de 6,3 miliarde lei în 2023, la venituri de 12 miliarde lei. Profitul său crește față de anul anterior, când a obținut 4,3 miliarde lei. Următoarele trei poziții sunt tot ale companiilor energetice: OMV Petrom cu aproape 4 miliarde lei, Romgaz cu 2,6 miliarde lei și Nuclearelectrica cu 2,5 miliarde lei.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Anul 2023 rămâne un an de vârf pentru companiile din energie, deoarece în 2024 firmele listate la BVB raportează profituri nete în scădere și marje de profit în corecție semnificativă.

Topul zece include și două companii de retail, una din bricolaj și alta din alimentație. Deși marjele de profit în retail sunt mici, marile companii reușesc să devină printre cele mai profitabile din țară. Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială locală, deținută de frații Pavăl, obține un profit net de 1,5 miliarde lei la o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, având o marjă de profit de 13%.

Profitul net cumulat al companiilor din clasament atinge 45 miliarde lei.

Clasamentul adună doar companiile, din top nu fac parte băncile sau companiile de investiţii financiare