• Armata elvețiană folosea în trecut lacurile Lucerna, Thun și Neuchatel ca depozite pentru muniții.
  • În adâncurile lacului Lucerna se află aproximativ 3.300 de tone de muniție, iar în Lacul Neuchatel sunt 4.500 de tone.
  • Departamentul elvețian de apărare oferă 52.845 euro ca premiu pentru cele mai bune soluții de recuperare a munițiilor, iar operațiunea de salvare va costa miliarde de euro.

Turiștii care ajung în zona lacurilor Lucerna, Thun sau Neuchatel din Elveția ar putea fi surprinși de ceea ce se află în adâncurile lor. De ani de zile, armata elvețiană folosește lacurile drept depozite pentru muniții. În lacul Lucerna se află aproximativ 3.300 de tone de muniție, iar în Lacul Neuchatel sunt 4.500 de tone. Forțele aeriene elvețiene au folosit lacul Neuchatel pentru exerciții militare, până în 2021, potrivit BBC.

Ministerul elvețian al Apărării oferă premii de 50.000 de franci (52.845 euro) pentru cele mai bune idei de recuperare gloanțelor. Cele mai bune trei soluții pentru o recuperare sigură și ecologică vor împărți premiul. Operațiunea este estimată la câteva miliarde de euro.

Ce riscuri pot provoca?

Cât despre siguranță, geologul Marcos Buser publica acum 10 ani o lucrare în care avertiza despre pericolele munițiilor depozitate în lacuri.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Ele prezintă două riscuri majore, spune el. În primul rând, există riscul de explozie, deoarece în multe cazuri „armata nu a scos siguranțele înainte de a le arunca”. În al doilea rând, există riscul de contaminare a apei și a solului.

O evaluare a posibilelor tehnici de recuperare din 2005 a arătat că toate soluțiile propuse prezintă riscuri severe pentru ecosistemele lacurilor.