• Studiu: 41% dintre americani nu mai cred în „visul american”.
  • CNBC: Majoritatea americanilor trăiesc de pe o zi pe alta.
  • PIB-ul României crește de aproape trei ori în ultimii 10 ani.

Un sondaj recent realizat de Centrul de Cercetare Pew dezvăluie că pentru mulți americani, visul american devine din ce în ce mai greu de atins. Din cei peste 8.700 de adulți din SUA chestionați, 41% consideră că idealul de egalitate de șanse sociale și economice, odată accesibil tuturor, nu mai este realizabil. În plus, 6% dintre respondenți cred că acest ideal nu a fost niciodată posibil.

Această schimbare de percepție vine într-un context economic dificil, în care tot mai mulți americani trăiesc de la un salariu la altul, comparativ cu anul 2023. Datoria în creștere, inflația și lipsa economiilor îi determină pe mulți să-și regândească prioritățile. Raj Chetty, profesor de economie publică la Universitatea Harvard, subliniază că aceste schimbări economice generează frustrare, deoarece tot mai mulți oameni simt că nu mai este ușor să progresezi în viață, chiar și prin muncă asiduă.

Diploma își pierde din valoare

În același timp, diploma universitară își pierde din valoare, mai ales pentru studenții cu venituri mici, conform observațiilor făcute de Michael Sandel, profesor de guvernare la Harvard. În paralel, un sondaj GoDaddy realizat în rândul a peste 1.000 de proprietari de mici afaceri din SUA arată că definiția visului american se schimbă. Pentru 54% dintre acești proprietari, visul american înseamnă acum „să te simți fericit în viață”, iar 49% îl asociază cu „libertatea de a-și urma pasiunile”. Fara Howard, director de marketing la GoDaddy, explică că pandemia și Marea Demisie au încurajat mulți oameni să devină propriii șefi pentru a obține mai multă libertate și flexibilitate.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Deși mulți consideră visul american de neatins, doar 30% dintre respondenți simt că acesta este inaccesibil pentru ei. În schimb, 31% cred că l-au realizat deja, iar 36% sunt de părere că se află pe calea cea bună pentru a-l atinge.