• Mugur Isărescu face raportul pe inflație și explică tăierile de dobândă-cheie din ultimele două ședințe de politică monetară.
  • Miercuri, 7 august, BNR scădea dobânda de referință la 6,50%, de la 6,75%.
  • Pe piaţa interbancară decizia a adus o scădere accentuată a dobânzilor, ROBOR la 3 luni coborând sub 5,6%.

BNR face un reglaj fin, reduce rata-cheie, dar este atentă cu cât reduce fermitatea politicii monetare, spune Mugur Isărescu. Politica monetară rămâne restrictivă, nu este prociclică şi nu stimulează prea mult economia, explică el. La ședința de la mijlocul săptămânii, boardul-ul BNR reducea dobânda-cheie la 6,50%, de la 6,75%, prag stabilit în iulie.

„Au fost discuţii inclusiv de ce nu am luat decizia de reducere a dobânzii în luna mai. Am considerat că trebuie să ţinem dobânda mai mult timp sus. Am coborât şi noi dobânda pe măsură ce a coborât rata inflaţiei, cu o oarecare întârziere. Politica monetară rămâne restrictivă. Nu folosim ideea că am început un ciclu de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive faţă de trecut şi nu suntem prociclici.”, spune Isărescu.

„Suntem foarte atenţi. Facem un reglaj fin. Suntem foarte atenţi cu cât reducem fermitatea. Politica monetară rămâne fermă”.

Citește și