• Pentru a produce 7,5g de aur, sunt necesare circa 600 de telefoane mobile.
  • Proiectul contribuie la reducerea impactului deșeurilor electronice asupra mediului.
  • Royal Mint deschide o nouă fabrică în Țara Galilor pentru a procesa deșeuri electronice.

Royal Mint din Marea Britanie vine cu un proiect de reciclare, prin care transformă televizoare, laptopuri și smartphone-uri uzate în aur. Această inițiativă se concentrează pe recuperarea aurului din plăcile de circuite vechi și reutilizarea acestuia pentru a produce bijuterii și monede, scrie Robb Report.

“Monetăria Regală Britanică se transformă pentru viitor, iar deschiderea fabricii noastre de recuperare a metalelor prețioase marchează un pas esențial în călătoria noastră”, spune Anne Jessopp, director executiv la Monetăria Regală.

Care este capacitatea de procesare a noii fabrici a Royal Mint?

Noua fabrică din South Wales poate procesa anual până la 4.000 de tone de plăci de circuite din deșeuri electronice. Asta înseamnă că circa 600 de telefoane mobile pot fi transformate într-un inel din colecția de bijuterii a Royal Mint.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Plăcile de circuite electronice, cum ar fi cele din televizoare, laptopuri și smartphone-uri, conțin cantități mici de aur. Royal Mint utilizează o tehnologie brevetată dezvoltată de compania canadiană Excir, care poate recupera peste 99% din aurul conținut în plăcile de circuite.

Aurul recuperat este utilizat pentru a crea bijuterii și monede comemorative. De exemplu, aurul de înaltă puritate (999.9) este folosit în colecția de bijuterii 886 by The Royal Mint​.

Piesele variază între 275 lire sterline (350 $) și 110.000 lire sterline (140.000 $) bucata.

Proiectul nu doar că oferă o nouă sursă de metale prețioase, dar creează și noi locuri de muncă și oportunități de recalificare pentru angajați.

Producția estimată?  Până la 450 kg de aur anual, cu o valoare de circa 27 milioane de lire sterline.

Royal Mint explorează posibilitatea de a recupera și alte metale prețioase, precum paladiu, argint și cupru.