• Google pierde procesul antitrust intentat de Departamentul de Justiție al SUA pentru monopolul asupra motorului de căutare.
  • Decizia obligă Google să modifice modul în care operează motorul de căutare și publicitatea online.
  • Procesul durează de 3 ani și este un câștig pentru autoritățile de reglementare în lupta împotriva puterii excesive a Big Tech, scrie Bloomberg.

Google este găsit vinovat de un tribunal federal pentru că a menținut un monopol ilegal asupra pieței motoarelor de căutare și a publicității online conexe. Decizie va obliga compania să își modifice modelul de afaceri și va avea un impact major asupra întregului ecosistem digital, scrie Bloomberg.

Un judecător federal american spune că Google este un „monopolist” și a încălcat legislația antitrust.

Procesul, intentat de Departamentul de Justiție din SUA în 2020, durează de 3 ani și este un câștig pentru autoritățile de reglementare în lupta lor împotriva puterii excesive a Big Tech. Guvernul spune că motorul de căutare a folosit practici anticoncurențiale pentru a-și menține poziția dominantă, inclusiv prin acorduri de distribuție exclusivă cu producătorii de dispozitive mobile și editorii web.

Citește și

  • Apple scade cu 10% pe măsură ce crește teama pe Wall Street
  • UPDATE: Elon Musk reia procesul împotriva OpenAI și Sam Altman. Ce vrea acum?
  • Unul din 15 americani este milionar
  • Titlurile zilei

    CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
    NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
    FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
    FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
    LOEWE FURĂ PRADA
    ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

    Ce decizie iau judecătorii pentru Google

    Judecătorul Nathaniel Gorton spune că Google a încălcat Legea Sherman și a ordonat companiei să renunțe la o serie de practici anticoncurențiale. Aceasta include interzicerea acordurilor de distribuție exclusivă și impunerea unor restricții suplimentare asupra modului în care motorul de căutare își poate promova propriile servicii în rezultatele căutării. „Această victorie împotriva Google este o victorie istorică pentru poporul american”, spune procurorul general Merrick Garland.

    Google declară că va face apel la decizie. „Pe măsură ce acest proces continuă, vom rămâne concentrați pe realizarea de produse pe care oamenii le consideră utile și ușor de utilizat”, spune Kent Walker, președintele Google Global Affairs. Cu toate acestea, experții consideră că este puțin probabil ca o instanță superioară să răstoarne o decizie atât de bine argumentată.

    Procesul DOJ vs Google e un moment de cumpănă în lupta antitrust împotriva Big Tech. Decizia va avea implicații asupra întregului sector tehnologic. Este un semnal că autoritățile de reglementare sunt hotărâte să acționeze pentru a limita puterea excesivă a monopolurilor digitale.