- Taxa pe zahăr a fost introdusă în ianuarie 2024.
- TVA-ul a avut o creștere de la 9% la 19% pentru băuturile răcoritoare în ianuarie 2023.
- Prețul mediu pe litru la raft are o creștere între 20-25%.
Marii producători de băuturi răcoritoare din România reacționează puternic împotriva taxei pe zahăr introduse recent, scrie ZF.
Advertisment
Aceștia susțin că măsura are un impact negativ semnificativ asupra industriei. Sunt nevoiți să majoreze prețurile băuturilor pentru a acoperi costurile suplimentare, ceea ce duce la o scădere a cererii din partea consumatorilor.
Impactul asupra vânzărilor și a prețurilor
Producătorii raportează o scădere drastică a vânzărilor, cu Coca-Cola care anunță o scădere “cu două cifre” a volumelor în România. Prețul mediu pe litru la raft are o creștere între 20-25%, și ajunge până la 50% pentru băuturile în ambalaje de peste 2,5 litri.
Titlurile zilei
Creșterea prețurilor este cu 14 puncte procentuale peste rata medie a inflației din România și cu 5 puncte procentuale peste rata medie a inflației din industria alimentară.
Care sunt consecințele pe care le resimte industria din cauza taxei pe zahăr?
Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) avertizează că vor urma redimensionarea afacerilor, pierderi de locuri de muncă, reducerea sau renunțarea la investiții și încetinirea procesului de dezinflație.
ANBR consideră că taxa este “profund discriminatorie” și impune o “povară disproporționată” asupra consumatorilor români.
În timp ce producătorii spun că băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane.
Pentru a compensa pierderile, companiile sunt nevoite să reducă investițiile planificate în modernizarea echipamentelor, extinderea capacităților de producție și dezvoltarea de noi produse.
Iar din cauza scăderii vânzărilor și a veniturilor, multe companii sunt forțate să reducă numărul angajaților, ceea ce va duce la pierderi de locuri de muncă în industrie.