• Circa 60% dintre femeile antreprenor din România consideră că trebuie să dovedească mai mult în afaceri din cauza genului lor.
  • 17% dintre respondenți spun că obțin câștiguri mai greu și negociază mai dificil din cauza discriminării de gen.
  • Asociația Antreprenoare lucrează pentru a schimba mentalitatea și a sprijini femeile în depășirea barierelor mentale în antreprenoriat.

Dintr-o comunitate de peste 15.000 de antreprenoare, rezultatele arată că jumătate dintre ele spun că le este mai greu în afaceri comparativ cu bărbații, conform unui sondaj al Asociației Antreprenoare. Asta arată un climat de muncă în care femeile simt că trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a dovedi că sunt la fel de capabile ca omologii lor masculini.

Sondajul arată că 59% dintre femeile antreprenor consideră că, din cauza genului, trebuie să dovedească mai mult în fața partenerilor de afaceri și a clienților. Această situație este agravată de dificultățile întâmpinate în negocierea contractelor și obținerea unor câștiguri echitabile. Aproape 17% dintre respondenți negociază mai greu și că obțin rezultate mai slabe, în ciuda muncii asidue pe care o depun. De asemenea, 13% dintre femei spun că se confruntă cu manipulare sau desconsiderare din partea bărbaților în parteneriatele de afaceri.

Ce mai spune sondajul despre femeile antreprenor

Femeile antreprenor din România au de abilități care le ajută în afaceri, arată sondajul. Circa 60% dintre respondenți consideră că abilitățile de comunicare, intuiție și empatie sunt esențiale pentru succesul lor. Totodată, 40% dintre ele subliniază importanța disciplinei, perseverenței și capacității analitice.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„Femeile nu sunt luate în serios când zic că ar vrea propria afacere. Și acest lucru îl vedem foarte des în discuțiile și comentariile din social media.  E o provocare destul de mare să schimbi această mentalitate. Și de aici vine provocarea legată de a putea să-și recunoască meritele și de a se bucura de realizări, de a reuși să creeze un echilibru între viața profesională și cea de familie, să-și depășească frica de eșec și, de ce nu, de a susține un pitch care să le aducă finanțare”, spune Carmen Mihalca, fondatoarea Asociației Antreprenoare.