• Meta lansează Llama 3.1, în 3 variante: 8B, 70B și, cea mai performantă, 405B parametri.
  • Zuckerberg se așteaptă ca A.I.-ul de la Meta să fie cel mai folosit din lume până la final de an.
  • Zuckerberg prezice că, în 10 ani, ar putea fi mai mulți asistenți A.I. în lume decât oameni.

Zuckerberg aduce pe lume primul model open-source al companiei: Llama 3.1 și cel mai performant. Meta se așteaptă ca A.I.-ul lor să fie cel mai folosit din lume până la final de an.

Are 405 parametri și este de departe cel mai performant model al companiei, spune Zuckerberg.

De fapt, sunt 3 versiuni: 8B, 70B și 405B (n.r. miliarde parametri). Și va fi cu 50% mai ieftin decât GPT-4 pentru a face inferență direct pe modelul 405B, „crede” șeful Meta.

Citește și

  • Musk neagă donația de 45 milioane $ lunar pentru Trump
  • Jaclyn Sienna a început ca travel agent pentru VIP-uri când n-avea niciun ban. Vezi unde a ajuns
  • Veneția testează cu succes taxa de turism și aduce milioane orașului
  • Titlurile zilei

    CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
    NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
    FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
    FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
    LOEWE FURĂ PRADA
    ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

    Zuckerberg are și-o scrisoare „de dragoste” pentru creația lui

    Zuckerberg scoate în evidență faptul că noul model e open source. Ce înseamnă? Costuri mai mici, accesibilitate mai ridicată pentru…oricine.

    E ca un Linux. Când a apărut, a spart piața. Azi, este baza standard în industrie atât pentru cloud computing, cât și pentru sistemele de operare care rulează majoritatea dispozitivelor mobile. Așa-l vrea și pe Llama 3.1.

    „Open Source AI este calea de urmat.”

    Dincolo de lansarea noilor modele, Meta lucrează cu o serie de companii. Amazon, Databricks și Nvidia lansează suite complete de servicii pentru a sprijini dezvoltatorii să-și ajusteze și să-și distileze propriile modele. Inovatori precum Groq au creat inferențe cu latență redusă și costuri reduse pentru toate modelele noi. Ele vor fi disponibile pe toate cloud-urile majore, inclusiv AWS, Azure, Google, Oracle și multe altele. Companii precum Scale.AI , Dell, Deloitte și altele sunt pregătite să ajute întreprinderile să adopte Llama și să antreneze modele personalizate cu propriile lor date.

    Pe măsură ce comunitatea crește și mai multe companii dezvoltă noi servicii, putem face colectiv Llama standardul industriei și putem aduce beneficiile AI tuturor, spune Zuckerberg.

    De ce e mai bun open source?

    Zuckerberg: Când vorbesc cu dezvoltatori, directori executivi și oficiali guvernamentali din întreaga lume, aud de obicei mai multe teme:

    – Trebuie să ne antrenăm, să ne perfecționăm și să distilăm propriile modele. Fiecare organizație are nevoi diferite care sunt cel mai bine satisfăcute cu modele de diferite dimensiuni, care sunt instruite sau ajustate cu datele lor specifice. Sarcinile de pe dispozitiv și sarcinile de clasificare necesită modele mici, în timp ce sarcinile mai complicate necesită modele mai mari.

    – Trebuie să ne controlăm propriul destin și să nu fim blocați cu un seller închis. Multe organizații nu vor să depindă de modele pe care nu le pot conduce și controla singure. Și nu vor ca ca furnizorii de modele închise să își poată schimba modelul, să-și modifice termenii de utilizare sau chiar să înceteze să le ofere în întregime. În plus, nu vor să fie blocați într-un singur cloud care are drepturi exclusive asupra unui model. Sursa deschisă permite un ecosistem larg de companii cu lanțuri de instrumente compatibile între care vă puteți deplasa cu ușurință.

    – Trebuie să ne protejăm datele. Multe organizații gestionează date sensibile pe care trebuie să le securizeze și nu le pot trimite către modele închise prin API-uri cloud. Alte organizații pur și simplu nu au încredere în furnizorii de modele închise cu datele lor. Open Source îți permite să rulezi modelele oriunde vrei. Se știe că software-ul open source tinde să fie mai sigur, deoarece este dezvoltat mai transparent.

    – Avem nevoie de un model eficient și accesibil pentru rulare. Dezvoltatorii pot efectua inferențe pe Llama 3.1 405B pe propria infrastructură la aproximativ 50% din costul utilizării modelelor închise precum GPT-4o, atât pentru sarcinile de inferență orientate către utilizator, cât și offline.

    – Vrem să investim în ecosistemul care va fi standardul pe termen lung. Mulți oameni văd că sursa deschisă avansează într-un ritm mai rapid decât modelele închise. Vor să-și construiască sistemele pe arhitectura care le va oferi cel mai mare avantaj pe termen lung.

    Care-i planul lui Zuckerberg pe 10 ani?

    Zuckerberg funcționează și dupăpredicții. În următorii 10 ani, va fi o lume cu miliarde de agenți A.I., „probabil mai mulți agenți A.I. decât există oameni în lume.”

    Sau, mai simplu: Fiecare business din viitor, la fel cum are astăzi o adresă de e-mail, un site web și o prezență pe rețelele sociale, va avea un agent A.I. cu care clienții pot vorbi în viitor”.

    Practic, Meta își propune să democratizeze AI pentru a permite „fiecărui startup, întreprindere și guvern” să își creeze propriile soluții A.I. personalizate.