• Este „în interesul partidului meu și al țării”, scrie Biden pe X.
  • Joe Biden o susține pe vicepreședinta Kamala Harris.
  • Donald Trump a numit decizia lui Biden „o rușine”.

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială. Spune că este „în interesul partidului meu și al țării”. Vine după luni de speculații cu privire la vârsta și aptitudinea lui pentru a mai servi încă patru ani. Pe fondul unei serii de gafe de mare profil și a unei performanțe dezastruoase în dezbateri. Într-o evoluție care trimite concursul pe un teritoriu neexplorat, președintele SUA a anunțat că nu va mai căuta un al doilea mandat.

Președintele Joe Biden a făcut un anunț pe X

El a declarat că își va încheia campania de realegere. Biden s-a retras din cursa prezidențială cu mai puțin de patru luni înainte de ziua alegerilor. În scrisoarea postată pe X, el a afirmat că retragerea sa este în interesul partidului său și al țării. Biden a menționat că își va dedica restul mandatului îndeplinirii îndatoririlor sale de președinte. De asemenea, el a susținut-o pe vicepreședinta Kamala Harris ca fiind candidatul democrat, lăudându-i parteneriatul.

Kamala Harris a exprimat recunoștință pentru susținerea lui Biden. Ea a promis să continue lupta pentru a uni Partidul Democrat și națiunea. Scopul ei este de a-l învinge pe Donald Trump. Politicienii democrați proeminenți, inclusiv guvernatorii Gavin Newsom și Gretchen Whitmer, au lăudat cariera și realizările lui Biden. Aceștia și-au exprimat sprijinul pentru Harris, scrie Reuters.

Titlurile zilei

VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC
POATE ÎNCASA ROMÂNIA 4 MLD. € DIN PNRR?
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA

Republicanii au criticat decizia lui Biden. Unii au cerut ca el să demisioneze imediat din funcția de președinte. Donald Trump a numit decizia lui Biden „o rușine”. El a sugerat că Biden nu ar fi trebuit să candideze niciodată. Decizia lui Biden este fără precedent în politica modernă americană. Aceasta a fost comparată doar cu retragerea lui Lyndon Johnson în 1968. Totuși, anunțul lui Johnson a venit cu mult mai devreme în anul electoral.