• Faţă de acelaşi trimestru din anul 2023, Produsul Intern Brut din România a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută şi cu 1,8 % pe seria ajustată sezonier.
  • Avansul din primele trei luni ale anului vin după ce în T4/2023 economia a avut o creştere anuală de 3% pe serie brută.
  • Comparativ cu trimestrul precedent, economia locală a avut un avans de 0,5%, potrivit datelor publicate, sub așteptările de 0,7%.

Rezultate surpriză astăzi. România are o creştere economică de doar 0,1% în primul trimestru al anului fată de perioada similară din 2023, pe serie brută, potrivit datelor INS. Așteptată era o urcare de 2,7%.

Este a douăsprezecea perioadă consecutivă de expansiune, dar cea mai blândă din ultimii 3 ani. În T4/2023, economia României avea o creștere anuală de 3 procente.

Comparativ cu trimestrul precedent, economia locală a avut un avans de 0,5%, potrivit datelor publicate.  Sub așteptările de plus 0,7%.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dobândă-cheie rămâne la 7% în România

Luni, Banca Națională a României a decis din nou menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Consensul pieței era să scadă cu un sfert de punct procentual, la 6,75%.

Este a treia şedintă de politică monetară din acest an în care BNR menține dobânda la 7%, asta după ce în 2023 au fost 7 ședințe consecutive în care rata-cheie a rămas neschimbată.

Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare rămâne la 8% pe an. Iar cea la facilitatea de depozit e păstrată la 6% pe an.

Ieri, Institutul National de Statistică a anunțat că producţia industrială din România a scăzut în T1 cu 2,7% ca serie brută, comparativ cu perioada similară din 2023. Și cu 0,9% ca serie ajustată, în aceeași periaoda de timp, scrie ZF.

În primele trei luni ale anului au fost înregistrate scăderi pe toate marile sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2,7%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,6%) şi industria extractivă (-2,3%).