- Primul pacient al Neuralink ajunge la 100 de zile de la implant, iar compania lui Musk vine cu câteva update-uri.
- Este ca o supraîncărcare de lux, iar cipul m-a ajutat să mă reconectez cu lumea, cu prietenii și cu familia mea, spune Noland Arbaugh.
- „Jocurile pe care le pot juca acum sunt mai mari decât cele anterioare. Îmi înving prietenii în jocuri în care, ca tetraplegic, nu ar trebui să-i bat”, spune primul om cu cip de la Neuralink.
100 de zile de la primul implant uman al Neuralink. Compania lui Musk vine cu update-uri. „În săptămânile de la operație, Noland a folosit Link-ul pentru a-și controla laptopul din diferite poziții, inclusiv în timp ce stă întins în pat”, potrivit unui comunicat Neuralink.
Advertisment
Joacă jocuri și navighează pe net. Totul, controlat cu mintea. Este ca o supraîncărcare de lux, spune Noland. Care face lucruri pe care nu a mai reușit să le facă de 8 ani. Cipul m-a ajutat să mă reconectez cu lumea, cu prietenii și cu familia mea, spune el.
Titlurile zilei
Câți oameni ar putea ajuta Neuralink?
Se estimează că 180.000 de americani trăiesc cu tetraplegie (un tip de deficit neurologic în care se pierde complet posibilitatea mișcărilor celor patru membre, uneori însoțită și de slăbiciune musculară la nivelul mușchilor trunchiului, gâtului și umerilor) și, în fiecare an, încă aproximativ 18.000 suferă o leziune paralizantă a măduvei spinării.
La Institutul Neurologic Barrow din Phoenix Arizona, Noland Arbaugh, primul participant la Studiul PRIME, și-a primit implantul Neuralink (Link). Acum 100 de zile. Scopul studiului PRIME este de a demonstra că Link-ul este sigur și util în viața de zi cu zi.
Noland Arbaugh, a rămas paralizat după un accident din 2016, se bucură acum de o independență sporită și de capacități de comunicare, îmbunătățindu-și semnificativ calitatea vieții. „Nu am reușit să fac aceste lucruri de 8 ani și acum nu știu de unde să încep să-mi aloc atenția”, spune Noland.
Provocări? Există. În săptămânile următoare intervenției chirurgicale, un număr de fire s-au retras din creier, rezultând o scădere netă a numărului de electrozi eficienți. Acest lucru a condus la o reducere a BPS (măsura standard pentru viteza și acuratețea controlului cursorului).
„Ca răspuns la această schimbare, am modificat algoritmul de înregistrare pentru a fi mai sensibil la semnalele populației neuronale, am îmbunătățit tehnicile de traducere a acestor semnale în mișcări ale cursorului și am îmbunătățit interfața cu utilizatorul”, spune Neuralink.
Noland stabilește un record mondial
În zilele lucrătoare, Noland contribuie la sesiuni de cercetare timp de până la 8 ore pe zi. În weekend, utilizarea personală și recreerea pot depăși 10 ore pe zi. Recent, a folosit dispozitivul pentru un total de 69 de ore într-o singură săptămână. 35 de ore de sesiuni structurate și alte 34 de ore de utilizare personală.
În timpul primei sale sesiuni de cercetare, Noland a stabilit un nou record mondial pentru controlul cursorului uman BCI (interfață creier-calculator) de 4,6 BPS (biți pe secundă). Ulterior, a atins 8,0 BPS și în prezent încearcă să învingă scorurile inginerilor Neuralink folosind un mouse (~10 BPS).