De la criza precedenta, din 2009, pietele bursiere din intreaga lume cresc fara intrerupere, pentru a absorbi miile de miliardele de dolari si euro care au fost printati de catre bancile centrale.
Advertisment
Nici inchiderea marilor economii din primavara anului trecut, atunci a izbucnit criza covid, nu i-a oprit pe investitori sa cumpere actiuni.
Sunt foarte multi bani pe piata, iar dobinzile sunt mult prea mici pentru a tine banii la banca. Mai ales ca aceasta crestere a inflatiei incepe sa muste din puterea banilor.
Titlurile zilei
Pentru ca aceasta crestere bursiera tine de prea mult timp, toti investitorii sunt in alerta. Toata lumea se asteapta la o corectie, dar nimeni nu stie cind va veni si mai ales sub ce forma.
In acest moment aproape orice eveniment de oriunde din lume poate declansa un tsunami pe burse pentru ca tensiunea este mult prea mare.
Prabusirea Evergrande, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China cu datorii de peste 300 miliarde de dolari a trimis citeva unde de soc care s-au resimtit si la Bucuresti.
Bursa de Valori are o crestere de 25 % de la inceputul anului, ceea ce inseamna un castig extraordinar, depasind de cinci ori inflatia si de zece ori dobinda bancara si cresterea cursului valutar. Deci ar avea de unde sa scada, cum ar spune analistii.
Cind pietele sunt nelinistite si nervoase, datele si fundamentele economice din spatele companiei , chiar si una din Romania care nu are nici o legatuta cu una din State, aproape ca nu mai conteaza. Emotiile sunt mult mai puternice decit cifrele.
Problema e ca atunci cind vine lebada neagra, nu mai apuci sa vinzi, pentru ca toata lumea vrea sa vanda in acelas timp.
Deci daca aveti castiguri mai mari pe anumite actiuni este bine sa le mai marcati pe parcurs atunci cind actiunile cresc si sa nu mai asteptati sa ajunga la maxim pentru ca nimeni nu stie care este.
Oricum daca toata lumea crede ca vine o scadere bursiera ea va veni pentru ca nu te poti opune sentimentului pietelor si al investitorilor.
Pina sa vina marea corectia, trebuie sa remarcam corectia inregistrata de actiunile Uipath, cel mai valoros start up din tehnologie pornit din Romania, care au scazut sub pretul de listare de la Bursa de la New York. Cind au venit la Bursa, actiunile Uipath au crescut de la 60 de dolari la 80 de dolari, destul de multi investitori romani investind patriotic. Dar apoi actiunile au inceput sa scada incet dat sigur, ajungand acum la 53 de dolari, chiar daca firma a raportat rezultate in crestere. Poate e mai bine asa pentru ca are de unde unde sa creasca la loc.