Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care asigură finanțarea sistemului medical cu 44,8 miliarde de lei pe an, a avut proasta inspirație să scoată la concurs poziția de director la Casele județene de asigurări de sănătate, cele care gestionează local imensul buget.

Pentru cei care nu știu, în fiecare lună, din salariul brut al unui angajat 10% merge către bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Spre exemplu, la un salariu brut de 5.000 de lei, adică 2.925 de lei net, CNAS primește 500 de lei. Ai sau nu ai nevoie de doctor, trebuie să plătești.

Conducerea Casei, care este numită politic, a scos la concurs 54 de poziții de top. Surpriză, 21 dintre cei care și-au depus dosarul și au fost admiși, mulți dintre ei șefii anteriori, nu s-au mai prezentat la concurs. Din 33 care au dat examenul, numai 5 au luat peste nota 7, nota care îți permite să ocupi poziția de șef al unei Case județene, unde poți să ai pe mână un buget chiar de peste 2 miliarde de lei.

Titlurile zilei

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE SPUNE RETHINK DESPRE PROGRESUL ROMÂNIEI?
CINE E SOȚIA LUI CĂLIN GEORGESCU?
POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?

Pentru ca dezastrul să fie complet, trebuie spus că au fost 3 poziții pentru care nu s-a înscris nimeni.

Până când posturile de directori generali vor fi ocupate deplin, casele județene au șefi interimari, pentru că trebuie să fie cineva care să conducă aceste instituții.

Dezastrul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată până la urmă competența celor care conduc instituțiile publice și au pe mînă bugete de zeci, sute, sau chiar miliarde de euro.

Doctorul Răzvan Cherecheș, consilier timp de 5 săptămâni al fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, spune că în minister numai 30% dintre funcționari au treabă și știu ce trebuie să facă. Restul se întreabă și el, nu știu ce fac, dar sunt plătiți, și nu cu salariul minim pe economie. 

Dacă am extrapola aceste situații la nivelul aparatului public de 1,3 milioane de oameni, s-ar putea să vedem rezultate pe care nu le dorește nimeni.

Dacă se mai organizează multe concursuri pentru poziții de top în instituțiile publice, s-ar putea să ne trezim că nu mai are cine să conducă România.

Așa că să nu mai faceți greșeala să scoateți posturile la concurs.