George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuți head-hunteri de pe piață, adică cei care recrutează executivi de top pentru companii, în special pentru multinaționale din România, spune că salariile de top sunt prea mari, iar salariile mici și mijlocii sunt prea mici.

El afirmă: “Pachetele salariale din România pentru pozițiile de top management sunt atât de mari încât nu vor mai crește. Sunt chiar mai mari decât cele din Grecia sau Italia”.

În funcție de sector, de puterea companiei, salariile de top, de CEO, pornesc de la 10.000 de euro net pe lună și ajung chiar la 25.000 de euro net pe lună, la care se mai adaugă bonusuri.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Pentru nivelul imediat următor, salariile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pe lună.

Butunoiu mai spune că diferența dintre salariile de top și celelalte salarii din companie este mult mai mare în România decât în alte țări din jur, sau țările cu care ne comparăm, cum ar fi Ungaria, Polonia, Grecia sau Italia.

La noi, diferențele dintre salariul directorului general și salariul mediu din companie de 20-30 de ori, în condițiile unui salariu mediu de 700 de euro.

În America diferențele sunt mult mai mari, putând ajunge chiar la 300 de ori.

Businessul din România nu are o valoare adăugată atât de mare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care salariile de jos și de mijloc nu sunt mai mari. Când vinzi direct cereale sau cherestea și când imporți paste și mobilă, pretențiile nu sunt atât de mari. Dar până la urmă, salariile reflectă fidel structura businessului din România, unde primele 1.000 de companii ca cifră de afaceri, din care 90% sunt multinaționale, controlează 49% din businessul total din România. Celelalte 599.000 de companii se bat pentru restul.