Anual în sistemul medical din România se învârt aproape 17 miliarde euro. Dintre care 16 miliarde euro în sectorul de stat. Sunt foarte mulți bani.
Advertisment
Dar din păcate sistemul medical, pentru că beneficiază de sume imense, care nu pot fi urmărite, este și unul dintre domeniile cele mai devalizate.
Dragoș Damian, medic, dar și directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj spune cu subiect și predicat: Se fură la licitații, se cumpără inutil medicamente scumpe, se cumpără aparatură medicală scumpă, cu dedicație, prin furnizori de partid, care apoi stă în cutii nedesfăcute pentru că nu există personal care să opereze această aparatură, se fură în IT, se cumpără platforme care nu interacționează între ele, iar an de an milioane și zeci de milioane de euro se dau pe mentenanță scumpă.
Titlurile zilei
Cardul de sănătate, unicul instrument de control, a fost redus la tăcere, prin trecerea în offline.
Partidele, și cei care gravitează în jurul politicii, își pun managerii.Directorii de spitale, șefii de secții, profesori universitari, toți sunt afiliați politic și sunt parte din această devalizare generalizată.
Nu există zonă a sistemului spitalicesc în care să nu se fi inventat un sistem de sifonare de bani, spune Dragoș Damian.
Victimele și bolnavii suntem noi, cei care plătim taxe și impozite la stat, din care se plătesc cei 16 miliarde euro către sistemul de stat. Pentru a nu ne îmbolnăvi când ne ducem acolo, preferăm să scoatem alți bani din buzunar pentru a ne duce în rețelele private.
Noi, cei care plătim taxe, nu avem nicio putere, aceasta fiind la clasa politică și la cei care conduc sistemul de sănătate.
Dacă s-au pune câte un procuror de la DIICOT sau DNA lângă managerul de spital sau lângă cei de la CNAS, instituția care are pe mână aproape 10 miliarde de euro, sau lângă un șef de Achiziții s-ar putea să avem mari surprize, să vedem că ne mai rămân bani, și nu oricât, ci chiar 2-3 miliarde euro, atât cât se sifonează într-un an.