La finalul lunii noiembrie, 14 persoane din Suceava – ofițeri de poliție, agenți de poliție, personal contractual plus un ofițer de la Serviciul Județean Anticorupție au fost arestați.
Advertisment
Ei sunt implicați într-un caz organizat de luare de mită în schimbul eliberării de permise auto.
În urma perchezițiilor s-au găsit cash peste 1 milion de euro, care erau ascunși în găleți, lighene sau pereți, ceasuri de lux, brățări și lanțuri de aur și 8 autoturisme de lux.
Titlurile zilei
Dacă voiai să îți iei permisul auto te costa între 300 – 1.500 de euro la traseu și 3.000 – 6.000 euro la sală, unde este mai greu decât la BAC.
Conform informațiilor publice ofițerul de poliție Radu-Ionuț Obreja, capul organizației, încasa chiar și 20.000 de euro pe zi.
Credeți că acest caz de la Suceava este unic în țară? Mă îndoiesc.
Cred că astfel de situații se întâmplă extrem de des și în alte instituții publice, unde o persoană fizică sau o companie trebuie să dea și dă mită pentru a obține o hârtie, un examen, o aprobare, un contract.
În joc sunt câteva miliarde de euro pe an care se mișcă cash și care finanțează pozițiile publice.
Când faci 20.000 de euro pe zi, salariul pe care îl primești de la stat, de 500 sau 2.000 de euro pe lună, nici nu mai contează.
De asta este o bătălie extraordinară în subteran pentru pozițiile publice, de aceea se construiesc an de an familii întregi care nu pot fi destructurate nici cu DIICOT-ul sau DNA-ul.
Pe de altă parte nu sunt nici mulți kamikaze printre români care ar vrea să raporteze cât îi costă să obțină permisul auto, o semnătură, o autorizație sau un contract.
Foarte rar cineva se detonează singur. Dacă ți-ai rezolvat treaba dând mită, nici nu mai contează care este prețul.
Dimpotrivă, există o admirație pentru cei care reușesc să ia mită și să nu fie prinși.
Mai degrabă admirăm mașinile scumpe care apar de nicăieri, decât să ne întrebăm de unde vin banii.
De aceea nu se revoltă nimeni când trebuie să dea șpagă.