EL SALVADOR SCADE BITCOIN

După ce El Salvador l-a adoptat ca mijloc legal de plată, Bitcoin s-a prabușit cu 10%. Luni, cea mai mare criptomonedă, a trecut pragul de 52.000 de dolari, cel mai mare nivel din luna mai. Marți a ajuns la aproximativ 46.800 de dolari. Până și acțiunile crypto MicroStrategy și Coinbase au prierdut între 4 și 9 procente.

BREITLING ÎȘI ADUCE CEASURILE ÎN BUCUREȘTI

Brandul elvețian de ceasuri de lux, Breitling a inaugurat, în colaborare cu retailerul român de ceasuri și bijuterii BI and BI Collection, boutique-ul Breitling în Băneasa Shopping City. CEO-ul brandului, a fost prezent la eveniment și a tăiat panglica inaugurală a unuia dintre cele mai luxoase magazine din România. Un ceas Breitling poate ajunge și la prețul de 300.000 mii de euro.

REVOLUT ȘI WISE AU RIVAL ROMÂNESC

Aplicația românească, AURELIA, care concurează cu Revolut for Business și Wise for Business, a primit o finanțare de 3 milioane de dolari. Sebastian Trif a creat platforma anul acesta. Aceasta automatizează finanțele și conturile IMM-urilor. Compania are deja sedii în București și Londra. Urmează să se extindă și în Germania și Marea Britanie.

Titlurile zilei

ȚARA RĂMÂNE REZISTENTĂ
ALEX MILCEV: CRED CĂ TVA-UL VA CREŞTE ÎN 2025
AZI ÎNCEPE LIBFEST 2024
BCR LANSEAZĂ GEORGE BILLS
ROMÂNIA E PE LOCUL 9 LA PROTEJAREA NATURII
CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?

SITUAȚIA POLITICĂ AFECTEAZĂ RATING-UL

Căderea Coaliției de guvernare ar putea crea turbulențe în economie. Eforturile de consolidare fiscală ar putea fi sabotate și rating-ul României ar putea avea de suferit, spune agenția de rating FiCI. Dacă USR-Plus părăsește coaliția, decizia va avea un efect de domino în politică și asta poate întârzia chiar și aprobarea PNRR-ului de către Comisia Europeană.

Guvernul vrea să reducă deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Dacă finanțele publice nu evoluează conform planului, rating-ul va fi afectat. Următoarea revizuire de analiză asupra României este programată pe 22 octombrie.

AXXIS CONSTRUIEȘTE ÎN MAMAIA NORD

Grupul Axxis construiește un hotel de 5 stele și 6 blocuri de apartamente de lux în Mamaia Nord. Construcția va începe la finalul lunii septembrie și se va întinde 50.000 de metri pătrați. Hotelul va fi dotat SPA, Centru Comercial, Casino, piscine interioare și exterioare și plajă privată. Madrid, complexul rezidențial, va avea garsoniere și apartamente cu prețuri care pornesc de la 69.000 de euro pentru suprafețe între 53 și 224 de metri pătrați.

XOCEAN CARTOGRAFIAZĂ ECO OCEANELE

Cartografierea oceanelor poate fi realizată mai ieftin și mai ecologic datorită unui start-up irlandez. XOCEAN a creat o navă de suprafață, fără echipaj, de mărimea unei mașini care colectează date despre oceane și emit de 1.000 de ori mai puțin carbon decât navele clasice de cercetare. XOCEAN a cunoscut un boom uriaș al cereri.

Are de 5 ori mai mulți angajați decât avea anul trecut și a strâns o finanțare de aproape 10 milioane de dolari. Se preconizează că economia navelor va valora peste 3 mii de miliarde până în 2030.