- Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege pentru modificări fiscale.
- Documentul conţine peste 200 de taxe noi, creşteri de taxe sau alte măsuri fiscale.
- Se renunţă la „ajustorul fiscal”, care se înlocuieşte cu „impozitul minim pe cifra de afaceri”.
Ministerul de Finanţe a pus marţi în dezbatere publică proiectul de creşteri de taxe şi introducere de taxe noi. Coaliţia a renunţat la ajustorul fiscal şi a păstrat un „impozit minim pe cifra de afaceri” pentru firme cu afaceri mai mari de 50 mil. euro şi pentru bănci, anunţă Ziarul Financiar.
Advertisment
Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege pentru modificări fiscale. Documentul conţine peste 200 de taxe noi, creşteri de taxe sau alte măsuri fiscale.
Se renunţă la „ajustorul fiscal”, care se înlocuieşte cu „impozitul minim pe cifra de afaceri” a companiilor mari şi a băncilor, aceasta fiind una dintre principalele modificări fiscale din noul document al coaliţiei, care acum cuprinde şi economiile la buget, aşa cum a fost anunţată anterior informaţia de către ZF.
Titlurile zilei
Ce arată proiectul de act normativ
„Potrivit unor analize efectuate asupra obligaţiei fiscale datorate la bugetul de stat de contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în raport cu cifra de afaceri realizată a reieşit faptul că există contribuabili plătitori de impozit pe profit care înregistrează o sarcină fiscală mai mică decât un contribuabil plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în condiţiile în care prezintă indicatori financiari similari”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
„Este necesară întărirea disciplinei fiscale prin instituirea unui impozit minim raportat la cifra de afaceri pentru determinarea impozitului pe profit, datorat de plătitorii de impozit pe profit care prezintă situaţii în care impozitul datorat se situează trimestrial/anual sub o valoare minimă, precum şi în cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârşitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală sau profit impozabil, înainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenţi”, mai scriu reprezentanţii Finanţelor.