În Statele Unite, când bursa americană, fie că este New York Stock Exchange fie că este NASDAQ, ajung la un maxim istoric, președintele, guvernul de la Washington, marii investitori, marii bancheri, ies în față și salută acest lucru. Aproape toți americanii au bani pe bursă, și cu fiecare creștere a acțiunilor mai câștigă ceva. La polul opus, când bursa din America scade este o criză imensă, toată lumea devine nervoasă, iar administrația de la Casa Albă trebuie să intre în joc pentru a susține piața de capital americană.
În America, bursa este principala piață de finațare a companiilor, a antreprenorilor și a economiei americane, dar nu numai. Și marile companii din China, când au nevoie de bani, vin la bursa de la New York. La noi, vineri, 8 septembrie, bursa a atins un nou maxim istoric, peste recordul din ianuarie 2022, înainte să înceapă războiul din Ucraina. Acest nou maxim a fost sărbătorit într-un anonimat total. Cred că cei din guvern nici nu știu că există bursa. Când s-a listat Hidroelectrica, toți s-au îngrămădit la poză, dar după aceea s-a lăsat tăcerea. Niciun guvern, niciun premier, nu are aplecare pentru bursă și nici nu vrea ca piața de capital să devină o piață de finanțare pentru antreprenorii români, pentru companiile românești, care au nevoie de bani.
Economia românească depinde în proporție de 90% de creditele bancare și creditele furnizor și de aceea dezvoltarea capitalului românesc stagnează. La noi, investițiile imobiliare sunt pe primul loc. În aceste condiții, să nu ne mirăm că firmele românești și antreprenorii români duc lipsă de finanțare. De la începutul anului, indicele bursier BET are un plus de 21%, iar cu tot cu dividende are o creștere de 25%. De trei ori mai mult față de o dobânda bancară anuală și față de un randament imobiliar. Până când guvernul Ciolacu, până când premierul Ciolacu va afla că Bursa de la București este pe maxim istoric, măcar să salutăm noi acest lucru.
Advertisment