• Japonia eliberează apă de la Fukushima în ocean, provocând critici din partea Chinei.
  • Mișcarea a fost aprobată în urmă cu doi ani de guvernul japonez şi luna trecută de către organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • China a declarat că va lua, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja mediul marin.

 Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, o măsură care a atras noi şi vehemente critici din partea Chinei, care consideră gestul „egoist şi iresponsabil”, potrivit Reuters.

Aprobată în urmă cu doi ani de guvernul japonez şi luna trecută de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, evacuarea este un pas esenţial în procesul extrem de lung şi dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, care include îndepărtarea combustibilului topit.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a declarat că deversarea a început la ora locală 13:03 (04:03 GMT) şi că nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalaţiile din jur.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

China critică mișcarea

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, administraţia chineză pentru securitate nucleară a calificat joi guvernul japonez drept „extrem de egoist şi iresponsabil în lansarea forţată a deversării … punându-şi propriile interese egoiste mai presus de bunăstarea întregii omeniri”.

China a declarat că va lua, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranţa alimentară şi sănătatea publică şi va intensifica monitorizarea nivelului de radiaţii din apele sale în urma deversării.

Decizia a neliniștit și alte țări

La rândul său, Tokyo a criticat China pentru că a răspândit „afirmaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific”. Aceasta susţine că deversarea de apă este sigură, menţionând că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat de asemenea că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor şi a mediului este „neglijabil”.

Eliberarea apelor reziduale a neliniştit alte ţări din regiune, premierul Insulelor Cook, Mark Brown, afirmând că, deşi ştiinţa a susţinut decizia Japoniei, este posibil ca regiunea să nu fie de acord cu privire la această problemă „complexă”.