Inflația anuală din România a scăzut în iunie la 10,3% față de 10,5% cât era în mai, o scădere destul de mică față de așteptările pieței și față de o țintă a Băncii Naționale pentru finalul anului, de 7,3%. Inflația din România are o rezistență destul de mare. Marii retaileri nu dau în prețuri ca să vândă mai mult, ci preferă să mențină prețurile sus chiar dacă volumele de vânzare scad.

Din păcate, creșterile de prețuri la alimente sunt destul de mari în România, în iune înregistrând o creștere de nu mai puțin de 18% față de iunie 2022. Mărfurile nealimentare, aici intrând și hainele, au crescut cu nu mai puțin de 4,8%. Combustibilii chiar au scăzut cu 10%, iar medicamentele au un minus de 5%. Chiar dacă toată lumea ne recomandă să mâncăm mai puțin zahăr, acest produs are o creștere de nu mai puțin de 55% față de acum un an.

Cartofii, hrana noastră de toate zilele, au o creștere de 32%, în timp ce brânza are un plus de 25%. Pentru că avem bani puțini și cei mai mulți se duc pe produse alimentare, orice creștere se vede instantaneu în inflația generală. În Occident, inflația este mai scăzută, la jumătate față de România, pentru că acolo produsele alimentare nu au o pondere atât de mare în coșul general de consum. Dar cel mai interesant lucru la creșterile de prețuri vine de la biletele de avion, care s-au scumpit cu nu mai puțin de 37% față de anul trecut. Cu toții suntem dornici să călătorim, cu toții ne îngrămădim în charterele pentru vacanță, cu toții vânăm city break-uri, dar biletele de avion nu mai sunt așa de ieftine.

Titlurile zilei

IOHANNIS FACE DECLARAȚII DUPĂ DECIZIA CCR
UE SEMNEAZĂ ACORD CU MERCOSUR
SE ANULEAZĂ PRIMUL TUR
CU CE DOBÂNZI VINE TEZAUR?
CE SE ALEGE DE BVB?
COMISIA EUROPEANĂ INTENSIFICĂ MONITORIZAREA TIKTOK