• UBS a finalizat oficial preluarea Credit Suisse şi a creat un titan bancar elveţian.
  • Banca elveţiană a anunţat încheierea tranzacţiei printr-o scrisoare deschisă publicată luni în ziarele locale şi internaţionale.
  • Preluarea Credit Suisse pune capăt celor 167 de ani de existenţă independentă a creditorului.

UBS Group a finalizat tranzacţia de achiziţie a fostului rival Credit Suisse Group, cea mai mare fuziune din sectorul bancar de la criza financiară din 2008, creând un titan mondial în domeniul administrării averilor, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Banca elveţiană a anunţat încheierea tranzacţiei printr-o scrisoare deschisă publicată luni în ziarele locale şi internaţionale.

Preluarea Credit Suisse pune capăt celor 167 de ani de existenţă independentă a creditorului.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

UBS va impune restricţii stricte bancherilor de la Credit Suisse, inclusiv interzicerea noilor clienţi din ţări cu risc ridicat şi a produselor financiare complexe, în timp ce se pregăteşte să preia rivalul său aflat în dificultate încă de luni, potrivit Financial Times.

„Linii roşii” contra personalului Credit Suisse

Directorii UBS au întocmit o listă de aproape două duzini de „linii roşii” care interzic personalului Credit Suisse o serie de activităţi din prima zi în care cele două bănci vor fi combinate, potrivit unor persoane care au cunoştinţă de aceste măsuri.

Printre activităţile interzise se numără acceptarea de clienţi din ţări precum Libia, Rusia, Sudan şi Venezuela şi lansarea de noi produse fără aprobarea managerilor UBS.

Politicienii ucraineni şi întreprinderile de stat vor fi, de asemenea, blocate pentru a preveni potenţiala spălare de bani.

„Suntem îngrijoraţi de <contaminarea culturală>”, a declarat luna trecută preşedintele UBS, Colm Kelleher, în legătură cu preluarea de personal de la Credit Suisse. „Vom avea un standard incredibil de ridicat pentru cei pe care îi vom aduce în UBS”.

Interdicţiile, redactate de departamentul de conformitate al UBS, sunt menite să reducă riscul tranzacţiei, care a fost orchestrată de autorităţile elveţiene în urmă cu trei luni pentru a salva Credit Suisse de la colaps.

Temeri legate de Credit Suisse

Directorii UBS se tem că se confruntă cu o bancă care, în mod tradiţional, a fost mult mai dispusă să accepte clienţi riscanţi şi să le ofere produse cu miză mare. Ultimii ani ai Credit Suisse ca societate independentă au fost marcaţi de o serie de scandaluri şi crize, despre care un raport intern spunea că au fost rezultatul „atitudinii lipsite de vigilenţă faţă de risc”.

UBS a finalizat miercuri un acord cu guvernul elveţian, care va oferi băncii până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari) pentru a o proteja de pierderile rezultate în urma salvării. Asistenţa guvernamentală va intra în vigoare după ce UBS va acoperi primele 5 miliarde de franci elveţieni din pierderi.

Acordul de protecţie împotriva pierderilor a fost ultimul obstacol pe care UBS trebuia să îl depăşească înainte de a finaliza preluarea.

Lista de restricţii – pe care directorii UBS au numit-o „linii roşii” – acoperă 11 riscuri financiare şi 12 riscuri nefinanciare.