Circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 55 de ani din Bucureşti şi celelalte oraşe mari locuiesc cu chirie, nu într-un imobil pe care îl deţin, spre comparaţie cu o statistică naţională de 4-5%, după cum arată un studiu comandat recent de Colliers.
Advertisment
„Cu toţii ştim că 96% dintre români sunt proprietari, ne-am întrebat mereu de ce vorbim de închirieri dacă ştim că doar 4% au locuinţă închiriată şi ne-am uitat mai în detaliu să înţelegem de unde vine cererea şi unde se duc aceşti oameni. Ne-am uitat la începutul acestui an pe Bucureşti şi oraşele mari şi am văzut că 15% din oameni închiriază de fapt, nu 5% cum e statistica naţională, şi e valabil şi la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, în jur de 15% este media, cu diferenţe destul de mici de la un oraş la altul”, a explicat Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, în conferinţa ZF Tendinţe în Piaţa Rezidenţală 2023.
Unul dintre factorii care alimentează această tendinţă este un preţ mai mic pentru o chirie lunară decât un preţ pentru o rată. Reprezentatul Colliers a subliniat că acest „gap” este prezent în Bucureşti şi în oraşele mari din ţară de circa un an şi jumătate în timp ce înspre vestul Europei acesta există de mai mulţi ani.
Titlurile zilei
„Vedem că în Praga, în Varşovia, chiria e mult mai ieftină decât rata de mult mai mulţi ani. Asta a dus la o schimbare a modelului de dezvoltare şi a modelului în care se închiriază locuinţe. Tendinţa de a merge şi a diversifica zona de închirieri atrage după sine accesul la o piaţă din ce în ce mai mare şi o piaţă în creştere şi vedem asta în condiţiile care dacă ne uităm cu atenţie şi românul, cehul, polonezul sau francezul au cam aceeaşi dorinţă de a cumpăra un apartament, în jur de 50% intenţionează să cumpere, dar vorbim de capacitatea de a cumpăra”.
Dacă astăzi proporţia celor care stau în chirie în Bucureşti şi în oraşele mari se ridică la 15%, Gabriel Blăniţă este de părere că nivelul ar putea ajunge la 25% în următorii ani, aşa cum este astăzi în Polonia sau Cehia: „Vedem un potenţial în zona de chirii, probabil până la 25% din totalul celor care locuiesc în Bucureşti şi marile oraşe, dar e o tendinţă care se va întâmpla în ani de zile, nu de pe o zi pe alta”.
În Praga s-au construit 50.000 de locuinţe destinate exclusiv închirierii în ultimii 10 ani, în timp ce Varşovia este mai în spate, însă şi acolo există 10.000 de unităţi pe acest segment, la care se adaugă alte 20-30.000 de unităţi aflate astăzi în construcţie.
„În România, cu Bucureştiul avem circa 1.000 de apartamente în astfel de ansambluri de închiriat şi avem planuri pentru încă 3-4.000 în următorii 2-3 ani de zile. Deci ne aşteptăm ca probabil peste doi ani şi jumătate – trei ani de acum să vedem cel puţin 4.000 de astfel de unităţi în Bucureşti şi probabil în 7-10 ani ne vom apropia de acel prag de 25% în chirie”, a mai spus Gabriel Blăniţă.