Micii investitori au împrumutat statul român cu 500 milioane de lei (100 mil. euro) în prima săptămână de subscriere titluri de stat Fidelis, ediţia a XI-a, cele care vor ajunge în aprilie la Bursa de Valori Bucureşti, la dobânzi care ajung şi la 5,8% pe an în euro.
Advertisment
Cu alte cuvinte circa 100 mil. lei (20 mil. euro) alocate în fiecare zi din această săptămână în titluri de stat – prin brokeri şi băncile din consorţiu, comparativ cu o lichiditate medie zilnică de 40 mil. lei (8 mil. euro) la Bursa de Valori Bucureşti, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.
Adică investitorii au cumpărat mai multe titluri de stat Fidelis decât au tranzacţionat acţiuni. “Însă sunt puţini cei care trec de pe acţiuni pe titluri de stat”, spune un broker. “Nu vând acţiuni ca să treacă pe obligaţiuni ci alocă o sumă suplimentară”.
Titlurile zilei
Interesul pentru titlurile de stat demoninate în euro este uriaş în contextul în care pe această monedă sunt împrumuturi de 438 mil. lei, adică 87% din total.
“Evident, interesul este ridicat pe emisiunea în euro, mai ales tranşa cu scadenţa la 5 ani. Investitorii sunt atraşi de dobândă ridicată la o scadenţă care nu a mai fost până acum pe tranşa de euro, care le permite ca peste un an-doi, să se situeze, foarte probabil, peste nivelul inflaţiei din zona euro”, spune Antonio Oroian, broker al societăţii Goldring.
Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor, 230 mil. lei sunt subscrierile pe tranşa în euro pe 5 ani cu o dobândă anuală de 5,8% pe an şi 209 mil. lei pe cea cu scadenţa de un an şi un cupon de 3,7% pe an. Adică un total de 438 mil. lei pe euro.
Pentru tranşele în lei situaţia din prima săptămână de subscriere este următoarea: 32 mil. lei pe un an cu 6,7% pe an, 26 mil. lei pe trei ani cu 7,35% dobândă pe an şi 5,7 mil. lei pentru tranşa donatorilor de sânge, respectiv 7,7% dobândă pe 1 an.
Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 30 septembrie 2022 şi/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis. Pe lângă o dobândă mai mare, donatorii de sânge pot investi minimum 500 de lei faţă de 5.000 de lei în cazul celorlalte tranşe.
Cu alte cuvinte, din 27 şi până pe 31 martie 2023, investitorii de retail au alocat în medie circa 100 mil. lei (20 mil. euro) pe zi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor, instrumente care sunt neimpozabile, atât la tranzacţionare cât şi la scadenţă. Subscrierea se încheie pe 10 aprilie.
Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (11 aprilie 2023), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacţionare este 18 aprilie 2023.
Din vara lui 2020 şi până la final de 2022 MFP a atras 15 mld. lei de la investitorii care au subscris titluri de stat Fidelis.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.
Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.