Autoritatea pentru sancţiuni din Statele Unite a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank International în legătură cu afacerile sale cu Rusia, sporind astfel controalele asupra creditorului austriac care joacă un rol critic în economia rusă, scrie Reuters.

Răspunzând unor întrebări ale Reuters, banca a declarat că a primit o solicitare din partea Department’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA în luna ianuarie pentru a “clarifica afacerile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în lumina evoluţiilor recente legate de Rusia şi Ucraina”.

OFAC a cerut Raiffeisen detalii despre expunerea sa în Rusia, în Donbasul parţial ocupat, în Ucraina şi în Siria, inclusiv despre tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, a declarat o sursă pentru Reuters.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Agenţia americană solicitase un răspuns până în luna februarie, a precizat persoana respectivă, adăugând că avocaţii Raiffeisen au negociat o prelungire, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranşe de informaţii care vor fi trimise la începutul lunilor aprilie, mai şi iunie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a refuzat să comenteze.

Raiffeisen a declarat pentru Reuters că a cooperat pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că solicitarea nu a fost declanşată de o tranzacţie sau o activitate specifică. Banca a precizat că dispune de procese pentru a asigura conformitatea cu sancţiunile.

Un purtător de cuvânt a declarat că este “încrezător că informaţiile furnizate către OFAC vor satisface solicitarea”, adăugând că întrebările adresate au fost de “natură generală”.

Raiffeisen nu a fost sancţionată în trecut, dar cererea de informaţii din ianuarie îngrijorează autorităţile europene de reglementare financiară responsabile de supravegherea băncii, din cauza potenţialului ca aceasta să ducă în cele din urmă la sancţiuni împotriva Raiffeisen, au declarat două persoane care au cunoştinţă directă despre acest subiect.

Raiffeisen este una dintre singurele două bănci străine de pe lista celor 13 “instituţii de credit de importanţă sistemică” a băncii centrale ruseşti, subliniind importanţa sa pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiuni occidentale de amploare.

Fiind al doilea cel mai mare creditor din Austria, banca susţine, de asemenea, o mare parte din economia acestei naţiuni şi are operaţiuni extinse în Europa de Est. Un oficial austriac a declarat că autorităţile austriece monitorizează îndeaproape situaţia de la Raiffeisen şi afacerile sale din Rusia, din cauza importanţei băncii.

La aproape un an de când Moscova a lansat ceea ce numeşte o “operaţiune militară specială” în Ucraina, Raiffeisen se numără printre puţinele bănci europene care au rămas în Rusia.

Dar s-a confruntat cu critici, inclusiv din partea investitorilor, în legătură cu decizia sa de a continua să facă afaceri cu Moscova. Banca şi-a apărat anterior poziţia, spunând că expunerea sa la Rusia este limitată.

Raiffeisen a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, în mare parte datorită unui profit de peste 2 miliarde de euro din afacerile sale din Rusia. Între timp, ruşii au depus peste 20 de miliarde de euro la bancă.

Trezoreria americană impune sancţiuni şi îi poate penaliza pe cei care le încalcă. Cel mai agresiv instrument de sancţionare îngheaţă activele americane şi exclude accesul băncilor la dolari americani – un element esenţial pentru comerţul şi finanţele internaţionale.

Cel mai dur instrument de sancţionare din arsenalul OFAC, cunoscut sub numele de lista SDN, îngheaţă activele deţinute în Statele Unite şi interzice companiilor sau cetăţenilor americani să facă schimburi comerciale cu cei incluşi pe listă.

Alternativ, OFAC poate recurge, de asemenea, la măsuri mai puţin stricte, cum ar fi aplicarea de amenzi şi trimiterea de scrisori de avertizare pentru încălcări ale sancţiunilor.

Doi foşti oficiali americani, care au cerut să nu fie numiţi, au declarat, totuşi, că Washingtonul este de obicei reticent în a lua astfel de măsuri draconice.

OFAC a sancţionat cinci mari bănci ruseşti, inclusiv Sberbank, susţinută de stat, parte a unui răspuns la invazia acestei ţări în Ucraina, precum şi oligarhi bogaţi.