Elon Musk spune nu: SpaceX interzice Kievului să folosească Starlink pentru controlul dronelor.

Compania SpaceX a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza serviciul său de internet prin satelit în scopuri militare – după ce au apărut informaţii potrivit cărora Kievul l-a folosit pentru a controla drone, scrie BBC.

La începutul războiului, Ucraina a primit echipamente SpaceX Starlink – care se conectează la sateliţi şi ajută oamenii să rămână conectaţi la internet.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dar se spune, de asemenea, că ar fi folosit tehnologia pentru a ţinti poziţiile ruseşti cu drone – ceea ce, potrivit SpaceX, contravine acordului de servicii.

Ucraina nu a comentat încă această acţiune.

Tehnologia Starlink “nu a fost “niciodată menită să fie transformată în armament”, a declarat miercuri preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell, în cadrul unui eveniment la Washington DC.

Ea a făcut referire la presupusa utilizare de către Ucraina a Starlink pentru a controla dronele şi a subliniat că echipamentul a fost furnizat pentru uz umanitar.

Avioanele fără pilot la bord au jucat un rol important în război, fiind folosite de Kiev pentru a căuta trupe ruseşti, pentru a lansa bombe şi pentru a contracara atacurile cu drone ale Moscovei.

Rusia a fost, de asemenea, acuzată de fondatorul SpaceX, Elon Musk, că a încercat să bruieze semnalele Starlink.

Shotwell a confirmat că este acceptabil ca armata ucraineană să utilizeze tehnologia Starlink “pentru comunicaţii”, dar a declarat că intenţia sa a fost “să nu le permită niciodată să o folosească în scopuri ofensive”.

Ea a precizat că firma a luat măsuri pentru a “limita” abilităţile forţelor armate ucrainene de a utiliza Starlink într-un mod ofensiv – fără a oferi mai multe detalii.

Executivul nu raspuns dacă aceste eforturi au fost cauza întreruperilor serviciului Starlink la sfârşitul anului trecut.

După ce şi-a invadat vecinul în februarie anul trecut, Rusia a căutat rapid să închidă serviciile locale de internet şi să blocheze reţelele sociale.

Primele terminale Starlink au fost furnizate Ucrainei la scurt timp după aceea, în încercarea de a se asigura că populaţia rămâne conectată.

Acestea funcţionează prin conectarea la sateliţii aflaţi pe orbita joasă a Pământului.

Pe lângă terminalele trimise direct de către compania însăşi, altele au fost finanţate de guvernele străine.

În octombrie, Musk a semnalat că nu poate continua să finanţeze Starlink în Ucraina, înainte de a-şi schimba rapid poziţia.

Într-un tweet de săptămâna trecută, miliardarul a abordat din nou problema şi a recunoscut că există o dilemă la mijloc.