Pentru FMI, coșmarul tuturor guvernelor și instituția pe care noi dădeam vina pentru tot ce se întâmpla rău în economie, România este o poveste economică de succes. PIB-ul a crescut de opt ori în 20 de ani, iar la nivelul Europei nu există nicio altă țară care să conveargă mai rapid în privința venitului pe locuitor, de la 30% din media UE în 2007, la 74% în 2021, spune Paul Hilbers, director exectutiv în cadrul FMI.
Advertisment
El afirmă că stabilitatea politică adusă de această coaliție – PSD-PNL, mixul de politici din 2022, care a fost adecvat, a făcut ca economia să crească mai mult decât prognozele, în ciuda războiului din Ucraina și creșterea prețurilor la energie și la alimente. Dacă ne uităm în sondaje, românii cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar situația economică este proastă.
În schimb, FMI spune că economia merge bine, calitatea creșterii economice s-a îmbunătățit, iar sectorul privat demonstrează o rezistență remarcabilă și o capacitate puternică de adaptare la crizele care apar.
Titlurile zilei
Uitându-se înainte FMI vede că România are un potențial important de creștere, cu două condiții: să absoarbă bani europeni și să-și reducă deficitul bugetar prin eliminarea tuturor portițelor fiscale. Nu cred că am văzut vreo opinie mai pozitivă despre România din partea FMI ca acum.
Asta înseamnă că ei văd ceva ceea ce noi încă nu vedem, într-un sens pozitiv, în timp ce noi vedem toate lucrurile în negru. Așa că, nu ne rămâne decât să vedem dacă previziunile FMI se vor adeveri, ceea ce va înseamna că vom recupera și mai mult decalajul față de Uniunea Europeană. Creștere economică vom avea, dar nu știu dacă va fi egal distribuită în toată țara.