• FED majorează dobânda de referință cu 0,25%, până la 4,5% – 4,75%
  • Dobânda-cheie este la cel mai ridicat nivel de după 2007
  • Bursele americane închid pe plus după discursul lui Jerome Powell

FED a decis. Și confirmă așteptările de pe Wall Street. Majorează dobânda-cheie cu 0,25%. Până la 4,5 – 4,75% – cel mai ridicat nivel de după septembrie 2007. Dar cea mai mică creștere de după martie 2022.

Ritmul încetinește, dar “vor fi necesare creșteri continue”, spune Jerome Powell, președinte FED. “Sunt semne încurajatoare legate de inflație, dar e nevoie de mai multe dovezi”, spune el. “Treaba nu este rezolvată”. Investitorii prind însă curaj, deși se așteptau să fie ultima majorare a dobânzii de referință.

S&P 500 închide ultima ședință de tranzacționare cu plus 1%, Dow Jones e la limita zonei verzi, Nasdaq Composite urcă cu 2%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Care e sentimentul din piață? Am discutat subiectul cu Bogdan Maioreanu, analist, eToro.

“Da, ați spus și dumneavoastră că în funcție de culoarea cravatei, discursul se schimbă, devine din dovish în hawkish. Piața aștepta un discurs hawkish și asta a fost, de fapt, principala așteptare. Ba chiar am văzut pe Twitter, dacă vă aduceți aminte, Michael Burry, managerul de fond care în timpul crizei din 2008 a anticipat, de fapt, căderea pieței de atunci, chiar a postat ieri un Tweet în care spunea: Vindeți. Asta semnifica că urmează un discurs hawkish al FED-ului. De fapt, acest discurs nu a mai venit. Piața a interpretat tot ceea ce a spus Powell și faptul că dobânda a crescut cu 0,25% ca pe o dovadă că sfârșitul acestui ciclu de majorare de dobânzi se apropie și a reacționat în consecință. Am avut creșteri.”, a spus Bogdan Maioreanu, analist, eToro.