ESPLANADA POATE FI HUB UNIVERSITAR

De la ruină, la hub universitar. Cât mai avem până acolo? Ei bine, momentan suntem în analiză de proiect, spun specialiștii. O suprafață de 5.000 de metri pătrați din terenul de zece hectare din centrul Capitalei – cunoscut drept Esplanada – ar putea deveni grădină sau…chiar hub universitar. Asta dacă proiectul consilierului general Ana Maria Ciceală va primi aprobare. Inițial, în 2005, acolo ar fi fost demarat un proiect dedicat construirii unui Cartier pentru Justiție, pentru care Banca Mondială a alocat 220 de milioane de euro. Acum, e paragină.

ȚINTA ESTE VERDE

Avem o nouă țință în domeniul energiei. Potrivit propunerii Comisiei Europene, din pachetul „Fit for 55”, am putea ajunge la o pondere a energiei din surse regenerabile de 38%, până în anul 2030. În prezent, în România sunt capacități energetice instalate de 3.000 de MW în eolian, 1.400 – în fotovoltaice și 126 de MW în centrale pe biomasă și biogaz.

BURSA A DESCHIS PE PLUS

Bursa de la București a deschis astăzi pe plus. La ora 10 și 20 de minute, indicele principal BET era în creștere cu 0,50%.

Titlurile zilei

ÎN CE INVESTEȘTI AZI?
CE RATING THE FITCH DATORIEI SUVERANE?
ALTEX CUMPĂRĂ BRICO DÉPÔT ROMÂNIA
INVESTITORII SIMT CĂ PIAȚA BULL CONTINUĂ ȘI ÎN 2025
VREA ROMÂNIA COALIȚIA LA GUVERN?
BITCOIN AJUNGE LA 108.300 $, NOU ATH

SUPERBET PARIAZĂ PE EXTINDERE

Superbet, cel mai mare operator de pariuri sportive din România, a preluat Napoleon Sport & Casino – o companie belgiană cu activitate în același domeniu. Suma se ridică la 350-400 de milioane de euro, potrivit datelor CARE se bazează pe indicatorii industriei. Asta pentru că cele două părți nu au vrut să facă publică valoarea dealul-ui. La nivel internațional, Grupul Superbet are operațiuni în Polonia și birouri în alte șase țări. Iar în 2020, cifra de afaceri a fost de 300 de milioane de euro.

CREDITE PENTRU STUDII ÎN UE

Ai șanse să primești credite pentru studii universitare în Uniunea Europeană. Instituția Financiară Nebancară, FINS, parte a Grupului Educativa, are în plan să semneze un acord de garantare cu Fondul European de Investiții, care le va permite viitorilor studenți ai Uniunii să obțină bani pentru studii în afara țării. Suma totală a creditelor, care se ridică 5,5 milioane de euro, ar fi de ajuns pentru a finanța circa 350 de studenți.

BOEING LA CONTROL

Boeing e trimis din nou la testare. Administrația Federală a Aviației din Statele Unite a emis o directivă către toți operatorii de aeronave Boeing 737. Autoritatea cere verificarea a peste 9.300 de avioane din toată lumea, din cauza unor defecțiuni ale presostatelor, adică a dispozitivelor responsabile de presiunea aerului din cabină.

PENTRU BĂNCI DIGITALUL CONTEAZĂ

Băncile americane pariază pe un viitor digital. Wells Fargo, Citigroup și JPMorgan au închis 250 de sucursale în prima jumătate a acestui an. Pe motiv că cea mai mare parte a activității bancare devenită digitală în pandemie, va rămâne în continuare la fel. Nici România nu e mai prejos. În 2020, 181 de sucursale și agenții bancare au fost închise, iar 1.039 de salariați au plecat din sistem.

FEMEILE LA PUTERE

Femeile demonstrează că pot mai mult. Iar bărbații apreciază asta. Ce vreau să spun e că Facebook a pierdut anul acesta trei dintrele cele mai importante femei aflate în boardul companiei. Însă ofițerul șef al diversității de la Facebook, Maxine Williams, spune că nu e un lucru atât de rău. Asta pentru că ele sunt capabile să conducă, de fapt, companii întregi.

De exemplu, Fidji Simo, fostul șef al aplicației Facebook, a plecat luna aceasta în funcția de CEO al Instacart, o companie americană care operează un serviciu de livrare și preluare de produse alimentare. Pe când fosta vicepreședintă a gigantului, a devenit CEO al Ancestry, cea mai mare companie de gene-alogie cu scop lucrativ din lume.

La noi, cele mai multe femei lucrează în sectorul financiar sau în marketing. La polul opus, numărăm cele mai puține femei în inginerie și funcții de top management.